Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Aligner – hit u svijetu nevidljive ortodoncije!

20 tra, 2016

Lijep i zdrav osmijeh podrazumijeva mnogo više od same estetike i dobrog prvog dojma. Priča je kompleksna i uključuje toliko toga o čemu se svakodnevno uglavnom ne razmišlja. Ipak, većini ljudi je stalo do pravilnih, zdravih i bijelih zubi.

U tu priču se mogu uključiti samopouzdanje, sigurnost i zadovoljstvo zbog Vašeg osmijeha, nasmiješenog lica na fotografijama i svakodnevno, i što je najbitnije, u komunikaciji s okolinom.

Nevidljivi ortodontski aparat odnosno aligner zvuči kao san svih onih pacijenata koji su u prošlosti nosili itekako vidljive fiksne ortodontske aparate s izrazito naglašenim metalnim bravicama i žicama.

Ovakav ortodontski aparat je idealan izbor za odrasle pacijente kojima isti neće svakodnevno smetati u obavljaju posla i normalnom funkcioniranju, a njihov izgled zubi će učiniti dugoročno drukčijim i to sve bez bravica i žica fiksnog ortodontskog aparata.

Nemojte vjerovati pričama koje tvrde kako se zubi mogu ispraviti samo do određene životne dobi. Ta priča vrijedi jedino u kontekstu dijagnoziranja budućih i potencijalnih nepravilnosti i zaustavljanja istih u tijeku rasta i razvoja djeteta! Ako se to propustilo, ništa nije izgubljeno. Upravo takvu priču vam donosimo danas. Mi smo Vam na raspolaganju i na usluzi ako se odlučite napraviti ovakav korak za zdravlje Vaših zubi i cijelog organizma.

Dolaskom u DENTECH ćemo Vas upoznati, skupiti potrebne podatke u anamnezi, poslušati Vaše želje i zahtjeve te Vam odgovoriti s mogućnostima ostvarenja istih. Ukoliko se odlučite upravo za nas, mi ćemo Vam uz klinički pregled i rendgensku snimku priopćiti plan i korake u terapiji.

Nevidljivi ortodontski aparat ili aligner (u nastavku teksta NOA) je jedno od najnovijih ortodontskih opcija za ravne zube koji je prvenstveno namijenjen odraslim pacijentima (ali i djeci) s blažim nepravilnostima u položaju zubi, a njegova je upotreba i popularnost u porastu. Odličan je odabir pri korekciji prednjih zubi kad je zaista idealno estetsko rješenje za pacijenta. Ovakav način pomicanja zubi je idealan i za slučajeve kad je nakon klasične ortodontske terapije došlo do ponovnih pomaka odnosno kad je došlo do recidiva.

Ipak, bitno je naglasiti da se u ovoj terapiji točno poznaju mogući pomaci i da nisu svi pacijenti kandidati za ovakvu vrstu terapije. Neki ipak moraju nositi fiksni ortodontski aparat. Tu su neka druga estetska rješenja za apliciranje bravica i žica, ali o tome nekom drugom prilikom i pričom. NOA, prije svega, omogućuje ispravljanje zubi, ali na inovativan, diskretan i učinkovit način!

Prednost koju ima nad fiksnim ortodontskim aparatom jest u ugodnijem svakodnevnom nošenju i u činjenici što je potpuno nevidljiv! Bolji je jer je s njim omogućeno i bolje održavanje higijene u usporedbi s klasičnim fiksnim ortodontskim aparatom. NOA je moguće skinuti u svakom trenutku, čime se smanjuje učestalost pojave karijesa te upala gingive i parodonta. Navedno je česta pojava upravo kod pacijenata s fiksnim ortodontskim aparatom.

Bitno je naglasiti da NOA razvija manje sile pri pomicanju zubi čime je njegovo djelovanje slabije od fiksnog ortodontskog aparata, a ukoliko pacijent prečesto skida nevidljivi ortodontski aparat, uspjeh terapije će izostati. Ovo je aparat koji se nosi tijekom cijelog dana, a skida samo kad se peru zubi i za vrijeme jela. U ovoj terapiji je jedna od najbitnijih stavki razumijevanje doktora dentalne medicine (ortodonta) i pacijenta čijom se pravom suradnjom omogućuje uspješna terapija. Ovakva vrsta terapija traži predanost i odgovornost pacijenta što su ključne točke za uspješnost ishoda liječenja.

Uz detaljan pregled i rendgensku panoramsku snimku Vaših zubi koje smo prethodno spomenuli, uzet će se otisci koji će biti predani u daljnji postupak izrade NOA. Ovaj se ortodontski aparat za svakog pacijenta izrađuje individualno! Uz otisak se pacijent i fotografira.

Pacijent dobija cijelu seriju čvrstih, plastičnih i prozirnih (nevidljivih) aparata koje nosi u razdoblju 14-21 dan, nakon čega slijedi izmjena alignera kojeg nosi s onim alignerom koji slijedi u seriji. Pacijent ih može dobiti između 15-40 i to sve u ovisnosti o težini slučaja. Svaki pojedini NOA iz serije zube pomiče za približno 0,3 mm i to radi sve dok se zubi ne dovedu u željeni položaj koji se utvrdio analizom fotografija i otisaka. Ovakva terapija je moguća zbog visokotehnološke kompjuterizirane izrade koja daje predviđanje pomicanja zubi u cijelom toku terapije. Na taj način svaki naredni nevidljivi aparat u seriji odgovara zubnom nizu i nastavlja terapiju u željenom pravcu.

Pomak zubi ne određuje sam kompjuter, već osoba koja upravlja istim. Nakon otiska, fotografije i analize RTG snimka, radi se plan terapije kao i za svaku drugu ortodontsku terapiju. Napravi se skeniranje otiska i iz toga izlazi 3D model i nove pozicije zubi koje su navedene kao željene, a za svaki naredni pomak prema idealnom radi se serija NOA-a. Ovo sve kontrolira doktor koji želi NOA, određen broj istih i željene korekcije u zubnom nizu: kako, gdje i na koji način. Bitno je naglasiti da se ovi individualizirani NOA-i izrađuju od mekane plastike koja je ugodna za nošenje, a za sugovornike i okolinu zaista neprimjetna (ili jako teško primjetna).

Doktoru je omogućeno postupno, kontrolirano i lagano pomicanje zubi prema planu koji je izrađen za svakog pojedinog pacijenta, a ovakav plan terapije može vidjeti i pacijent. Na taj način može biti upućen u sam tijek ortodontske terapije, pomicanje zubi i konačan rezultat. Ovo je ortodontska terapija osnovana na visokoj preciznosti!

S NOA-om se lakše naviknuti na njegovo nošenje jer je manje bolan za nošenje. Ukoliko i postoji bol pri nošenju, obično je kratkotrajna i uključuje periode izmjena jednog aparata s drugim. NOA ne utječe ni na smanjenje oralnog prostora u usnoj šupljini čime bi se mogli iritirati jezik ili sluznica usne šupljine. Poteškoće pri žvakanju su prisutne zbog toga što su zubi osjetljiviji na pritisak i zbog zapadanja hrane u privremene razmake između pojedinih zubi, ali ne predstavljaju otežavajuću okolnost u svakodnevnom funkcioniranju jer se ovaj aparat lako skida. Njime se izbjegava bol u čeljusnom zgobu i povećava zadovoljstvo pri nošenju kao i s razvijanjem terapije.

NOA se lako skida u svakom trenutku, a sam aparat je također jednostavno čistiti. Bitno ga je ne nositi dok se peru zubi, jede i pije bilo koje piće koje bi ga moglo obojiti i oštetiti. Ukoliko imate, primjerice, nekakav bitan sastanak, također ga možete skinuti kako ne biste bili ni s čim ometeni. To vrijeme ne nošenja NOA neće utjecati na kvalitetu vaše terapije. Pacijenti su izrazito motivirani u ovakvoj vrsti terapije jer su pomaci vidljivi već nakon kratkog razdoblja nošenja NOA-a.

Pravilan zagriz, sprječavanje nastanka karijesa i ispadanja zubi, sačuvano zdravlje Vaše usne šupljine, poboljšanje govora i olakšana oralna higijena daju ravnotežu Vašem cijelom organizmu i čine jedne od najbitnijih ortodontskih prednosti i koristi za pacijenta. Kada se u tu priču uključi i nevidljiva komponenta aparata koja vam omogućuje mobilnost u svakom trenutku i fleksibilnost pri jelu i piću, uz uredno održavanje adekvatne oralne higijene i udobnost pri nošenju, omogućena Vam je sasvim nova ortodontska dimenzija nošenja aparata.

Ovakav izbor ne utječe na Vašu svakodnevicu, životni stil i interakciju s ljudima, a mijenja Vaš zubni niz, daje vam sampouzdanje, sigurnost i čini vaš osmijeh ljepšim. Našim pacijentima omogućujemo zdrav osmijeh i to s pravilnim zubnim nizom: ugodno, učinkovito i nevidljivo!

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)