Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Četkica za zube – kako odabrati najbolju

10 velj, 2017

Četkica za zube je, pored zubne paste, osnovni predmet za održavanje oralne higijene. Ona se sastoji od plastične drške i vlakana kojima se četkaju zubi i zubne naslage. Vlakna se uglavnom izrađuju od poliestera ili najlona. U prošlosti su postojale isključivo četkice s ravnom drškom, dok se danas na tržištu mogu pronaći četkice sa savitljivom drškom čija je upotreba kvalitetnija, jer može bolje dohvatiti sve zubne površine. Za usputno čišćenje jezika, među vlakna postavljaju se određeni plastični nastavci. Iako su takve četkice učinkovitije i za čišćenje zubi, s njima se mora postupati opreznije jer mogu iritirati i oštetiti zubno meso. Zubi se trebaju prati tri puta dnevno dvije do tri minute. Najvažnije je oprati zube čim ste se probudili kako ne biste imali bakterija u ustima dok doručkujete ili pijete kavu.

Na tržištu postoje različite vrste četkice za zube. One se kupuju individualno, prema osobnim potrebama pojedinca. Uz četkice s ravnom ili savitljivom drškom, postoje četkice s različitom čvrstoćom vlakana. Preporučujemo da se odlučite za četkice s mekanim vlaknima i to onima izrezanim u obliku slova V. Mekana vlakna idealna su za osobe s osjetljivim zubnim mesom. Ona neće ozlijediti zubno meso, neće izazvati crvenila i oticanje.

Osim klasične zubne četkice, možete se odlučiti i za električne. Električne zubne četkice idealne su i praktične za one koji su stalno u žurbi i koji iz nekog razloga ne mogu pravilno držati četkicu. Za učinkovitost električne četkice važna je njezina pravilna upotreba. Električna četkica za zube ne drži se jednako poput klasične četkice, već bi se ona trebala koristiti pod kutom od 45° bez prejakog pritiska i dovoljno dugo. Najveći problem je u tome što se taj pritisak ne može kontrolirati, stoga se može javiti pojava povlačenja zubnog mesa i nestajanja sloja cakline. Klasične četkice koriste se pod blagim kutom, a vlakna su mekane ili jako mekana.

Kojugod četkicu koristite, zube je potrebno četkati oko dvije minute. Ako su vlakna klasične četkice mekša, potrebno je dulje četkanje zubi kako bi se uklonile sve naslage na zubima i između njih. Zubi se peru laganim polukružnim pokretima krećući se od zubnog mesa prema zubu. Vodite računa i o zubnim džepovima koje također treba redovno čistiti kako se ne bi nakupljale bakterije.

Za djecu, svakako preporučujemo da zube peru s klasičnom četkicom. Barem na početku dok ne usvoje pravilnu tehniku pranja zubi, a ona se prebaciti na električnu četkicu. U slučaju da ste stalno na putovanjima ili na poslovnim sastancima, odlučite se za sklopive zubne četkice koje ne zauzimaju puno mjesta, a veoma su praktične. I što je najvažnije, služe svrsi!

Preporučujemo vam da kod odabira zubne četkice obratite pozornost na to klizi li držak četkice u ruci ili ne. Jedino ako držak ne klizi, četkicu ćete moći držati i koristiti u pravilnom položaju. Što se tiče vlakana na četkici, bolje su one četkice čija su vlakna pravilno postavljena. Riječ je o kratkim i umjereno čvrstim vlaknima u sredini, dok su mekša i duža vlakna postavljena sa strane kako bi se mogla zavući u sve prostore između zubi.

Kojugod četkicu za zube koristili i bez obzira na to što možda mislite da je još uvijek dobra, obavezno je zamijenite svaka dva do tri mjeseca.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)