Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Fiksni aparatić za zube

10 velj, 2017

Ako su vaši zubi iskrivljeni ili imate nepravilan zagriz, postoje razni stomatološki tretmani koji vam mogu pomoći u ispravljanju anomalija.

Ortodont je specijalist za ovakve situacije. Pri prvom posjetu ortodontu isti će vas propitkivati o vašem zdravlju, obavit će klinički pregled te ako rendgen kako bi dobio potpuni uvid u vašu usnu šupljinu. Na temelju analiziranja prikupljenih informacija pripremit će adekvatan plan liječenja.

Aparatići za zube koriste se za ispravljanje ortodontskih anomalija. Na tržištu postoje fiksni i mobilni aparatići za zube koji se koriste ovisno o procjeni stomatologa i željama i potrebama pacijenta.

 • Fiksni aparatić za zube
 • Kako funkcionira fiksni aparatić
 • Vrijeme nošenja
 • Tko je idealan kandidat?
 • Oralna higijena
 • Pravilno čišćenje i pranje zuba te korištenje zubnog konca
 • Najvažnije prednosti
 • Pravilna prehrana

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatići sastoje se od bravica koje se postavljaju na zube i žice. Bravice su elementi koji se lijepe na zube, a na svojoj površini imaju utor u koji se smješta žica. Žica ima elastična svojstva te ona proizvodi ortodontsku silu koja će pomaknuti zube.

Iznos odnosno jakost sile ovisi o materijalu, debljini i obliku žice, dok se smjer njezina djelovanja određuje oblikom i konstrukcijom bravica. Materijali od kojih se izrađuje žica za fiksni aparatić jesu čelik, nikal titan te titan molibden.

Bravice mogu biti izrađene od metala, keramike, mogu biti kompozitne ili izrađene od umjetnog safira. Ne postoji neka velika razlika između pojedinih bravica, samo to da su keramičke, safirne i kompozitne bravice bijele boje, stoga su estetski prihvatljivije, dok su metalne bravice jeftinije. No sve imaju isti učinak.

Kako funkcionira fiksni aparatić

Fiksni aparatić može se postaviti u jednom posjetu ortodontu. Postavljanje aparatića odnosno bravica nije bolno, budući da se bravice na zube lijepe uz pomoć mekanog materijala koji će se stvrdnuti u postupku polimerizacije. Za lijepljenje bravica koriste se materijali koji u svojemu sastavu sadrže fluor, jer flour štiti caklinu od demineralizacije. Bravice se prvo postavljaju na gornju čeljust, a nakon određenog vremena i na donju čeljust.

U svaku se bravicu, dakle, postavljaju žice. Kada dođemo do zuba koji je iskrivljen, žica se mora svinuti prije nego što je ortodont postavi u bravicu. To je ujedno način na koji funkcioniraju fiksni aparatići za zube, do iduće kontrole žica će se vratiti u svoj prvobitni oblik, raširit će se i za sobom će pomaknuti i zube.

Na sljedećoj kontroli, uz profesionalnu procjenu specijalista, s pacijentom će se dogovoriti o mijenjanju žica. Žice se obično mijenjaju svaka četiri do šest tjedana, a po potrebi i ranije. Nova žica postavlja se jer je prethodna odradila posao i više ne služi svrsi.

Tako će nova ponovno raditi tenziju i lagano pomicati zube prema željenim pozicijama. Postupak nije bolan, samo malo neugodan. U prosjeku je oko dva tjedna potrebno da se zubi, sluznica obraza i usana naviknu na novu stvar u usnoj šupljini.

Optimalno vrijeme nošenja

Fiksni aparatići nose se između 18 i 24 mjeseca.

Prva faza traje šest mjeseci, a nekad čak i godinu dana. U tom vremenu zubi se pokušavaju dovesti do oblika idealnog zubnog luka.

Druga faza koja traje oko 5 mjeseci služi za zatvaranje ekstrakcijskih prostora.

U završnoj se fazi vrši sjedanje zagriza te se korigiraju eventualne greške koje su nastale u ranijim fazama. Tijekom nošenja aparatića važno je održavati pravilnu i redovitu oralnu higijenu i higijenu aparatića.

Obavezno posjećujte ortodonta otprilike svaka 3 tjedna. I dalje možete sve jesti, no vodite računa o tome da se svakim neodgovornim ponašanjem može odlijepiti bravica.

Preporučujemo vam da pazite kako jedete te da usitnite hranu, a ne da grizete velike komade. Ako se držite svih pravila i uputa koje vam je dao vaš ortodont, terapija će brzo završiti; u protivnom, terapija vrlo lako može trajati dulje nego što je predviđeno.

Tko je idealan kandidat?

Idealni kandidati za postavljanje fiksnog aparatića su svi oni koji imaju određene anomalije zuba ili iz bilo kojih drugih estetskih razloga žele osvježiti svoj osmijeh.

Osim toga, fiksni aparatići nužni su u sljedećim situacijama:

 • Ako ste prerano izgubili mliječne zube, trajni zubi nisu izrasli neko duže vrijeme. Sve može utjecati na razvoj trajnih zuba jednom u budućnosti.
 • Ako zubi izgledaju nakrivo ili ima premalo mjesta za pravilan razvoj svih zuba.
 • Ako zubom ili zubima konstantno ozljeđujete unutarnju stranu obraza.
 • Ako dišete na usta.
 • Ako imate problema sa žvakanjem hrane zbog nepravilnog zagriza.

Oralna higijena za vrijeme nošenja fiksnog aparatića

Važno je napomenuti činjenicu da će briga o vašim zubima biti nešto teža odnosno zahtjevnija jednom kad stavite fiksni aparatić za zube. Aparatić ima jako puno malog slobodnog prostora u kojem se može nakupljati hrana.

Zaostala hrana u ustima, između zubi, uzrokuje plak, a plak je glavni uzročnik brojnih stomatoloških problema. Zato je vrlo važno prati zube nakon svakog obroka (čak i nakon grickalica), ispirati usta namjenskom vodicom te barem jednom dnevno čistiti zube pomoću zubnog konca.

To vam se možda čini napornim i zamornim, ali zubi će vam biti zahvalni. Zanemarivanje oralne higijene dovodi do ozbiljnih problema ne samo sa zubima nego i s cjelokupnim zdravljem.

Briga oko fiksnog aparatića kao i pravilna oralna higijena sprječava oštećenje aparatića i zuba. Osim toga, isti je ugodniji za nositi.

Pravilno čišćenje i pranje zuba te korištenje zubnog konca

Dakle, kao što smo ranije spomenuli, nužna je pravilna oralna higijena jer zanemarivanje može dovesti do nakupljanja plaka i kvarenja zubi. Najprije skinite eventualne elastične dijelove koje trebate nositi uz aparatić. Držite četkicu pod kutem od 45°i očistite područje oko žica.

Četkajte od vrha žice pa prema dolje. Pobrinite se da temeljito očistite cijelo područje oko gornjih i donjih zuba. To ćete učiniti tako da pojedinačno čistite svaki zub, također pod kutem od 45°. Koristite nježne kružne pokrete na području uz liniju desni. Isto primijenite i na vanjskim te unutarnjim površinama zuba.

Na tržištu postoji namjenski zubni konac za pojedince koji nose fiksne aparatiće. Više o svemu porazgovarajte s vašim stomatologom ili ortodontom.

Najvažnije prednosti fiksnog aparatića za zube

Brojne su prednosti pravovremenog nošenja fiksnog aparatića za zube. Ravni zubi pogoduju lijepom osmijehu, ali i boljem oralnom zdravlju. Osim toga, aparatić sprječava propadanje zuba, bolesti desni i probleme uzrokovane nepravilnim zagrizom.

Krenimo redom.

Sprječavanje bolesti desni: bolesti desni mogu uzrokovati probleme u usnoj šupljini ako nedovoljno brige posvećujete pravilnom tretiranju zubi i desni. Na svu sreću, fiksni aparatić pomaže u pravilnom rasporedu zuba, tako da će vam olakšati njihovo pranje i čišćenje. Bez snage fiksnog aparatića ostatci hrane lakše se zapadati u međuzubni prostor, a to će uzrokovati puno više problema nego što uzrokuju bolesti desni.

Sprječavanje karijesa: ako se primijeti dovoljno rano, karijes se može prilično lako izliječiti. No ako je zahvatio veći dio zuba, samim time bit će potrebno dugotrajnije liječenje. Fiksni aparatić pomaže u sprječavanju karijesa na isti način kao što sprječava i bolesti desni.

Poboljšavanje oralnog zdravlja: fiksni aparatić ispravlja nepravilan položaj zuba te pridonosi njihovom zdravlju i zdravlju desni. Ravni zubi jednostavnije se čiste i peru. Fiksni aparatić pomaže pojedincu u održavanju izvrsne oralne higijene te sprječava uništavanje kosti koja drži zube na mjestu.

Poboljšavanje probave: ako su zubi nepravilno razmješteni, a samim time i neusklađeni, ponekad je problem žvakati hranu do najsitnijih dijelova. Rezultat toga je duže trajanje probave. Fiksni aparatić ispravlja položaj zuba i omogućuje vam da temeljito sažvačete svaku hranu. Pravilno prožvakana hrana osigurava bolju i uspješniju probavu.

Povećavanje samopouzdanja: iako je fiksni aparatić važan za zdravlje pojedinca, isti ima važnu ulogu i u jačanju samopouzdanja. Ako imate nepravilne zube, činjenica je da se nećete osjećati ugodno u svakoj situaciji. No, nošenje fiksnog aparatića pomoći će vam u jačanju samopouzdanja. Osim toga, osjećat ćete se opuštenije i slobodnije.

Pravilna prehrana

Bez obzira na to nosite li aparatić ili ne, iznimno je važno imati pravilnu i uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim sastojcima.

No, ako nosite aparatić, iznimno je važno izbjegavati određenu vrstu hrane koja povećava rizik od nastanka karijesa, ali i od oštećenja samog aparatića. Smanjite unos čipsa, sokova, gaziranih napitaka, slatkiša i ostalih ljepljivih namirnica.

Hrana bogata šećerom stvara kiselinu koja uzrokuje propadanje zuba i potiče razvoj bolesti desni. Ljepljivi slatkiši mogu uzrokovati oštećenja na aparatiću i olabaviti bravice.

Neko vrijeme izbjegavajte i tvrde hrskave zalogaje kao što su tvrdi bomboni, orašasti plodovi, kokice i sl. Važno je napomenuti da smijete jesti jabuke i slične proizvode, ali ih obavezno narežite na manje komadiće, umjesto da ih grizete.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)