Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Gangrena zubi

4 lis, 2016

Gangrena zubi je infekcija mekog tkiva i odumiranje živca unutar zubа (nekroza). Najčešći uzrok gangrene je nedovoljna oralna higijena odnosno neizliječeni karijes. U nastavku teksta detaljnije ćemo pojasniti ovo zdravstveno stanje. Objasnit ćemo simptome te opisati način liječenja gangrene zuba. Dodatno ćemo pojasniti endodonciju, odnosno endodontski tretman.

Naglasit ćemo važnost brige oko zdravlja ušne šupljine naših najmlađih, koji često imaju strah od zubara. Naposljetku, navodimo preventivne mjere za zaštitu od gangrene i ostalih bolesti zuba te moguće komplikacije u slučaju netretiranog zdravstvenog stanja.

 • Zubna pulpa
 • Simptomi gangrene zubi
 • Kako se liječi gangrena zuba
 • Gangrena zubi kod djece
 • Preventivne mjere
 • Moguće komplikacije povezane s gangrenom zubi

Zubna pulpa

Zubi se sastoje od tvrdih i mekih tkiva. U tvrda tkiva ubrajaju se caklina, dentin i cement, a meka tkiva odnose se na zubnu pulpu. Zubna pulpa je splet krvnih žilica, živaca te ostalog potpornog i vezivnog tkiva koje brani zub od štetnih utjecaja, prehranjuje ga te mu daje osjet, odnosno održava vitalnost zuba. Ona se nalazi u unutrašnjosti zuba ispod cakline i dentina koji joj ujedno pružaju zaštitu. U slučaju oštećenja cakline i dentina pulpa gubi zaštitu.

Tvrda zubna tkiva razara karijes. Bakterije iz karijesa uzrokuju infekciju pulpe; samim time zub postaje osjetljiv na zagriz i uzrokuje bol budući da je karijes pronašao put sve do zubnog živca. Ako se ne pristupi adekvatnom liječenju, može doći do težih problema u usnoj šupljini.

Simptomi gangrene zubi

Pojava gangrene u početku može biti nevidljiva i bez simptoma, a kasnije pacijent može osjetiti vrlo neugodan zadah iz usne šupljine i bol prilikom žvakanja. Neugodan zadah javlja se zbog oštećenog zuba i tkiva koji odumire, a sekret iz pogođenog zuba također uzrokuje loš zadah.

Ako se u kanalu korijena zuba stvore i nakupine bakterija te čestica hrane, situacija se može dodatno pogoršati. Osim navedenih simptoma gangrene, često se pojavljuje i promjena boje zuba, bolnost u području zahvaćenog zuba te osjetljivost na hladna, topla i kisela pića te hrana.

Nije neobično da se bol iz zuba manifestira na ostatku čeljusti, na vratu ili u području oko uha. Moguća je i groznica. Nabubrenost odnosno otečenost u licu može biti još jedan simptom ovog nezgodnog zdravstvenog stanja. Također, može se pojaviti i kontinuirano lučenje sekreta iz zuba.

Ono što je vrlo opasno kod gangrene zuba jest postupno razvijanje bolesti bez ikakvih simptoma i znakova pa tako možete imati gangrenu zuba, a da to i ne znate. Simptomi se, naime, često javljaju tek kada gangrena napreduje. Ako se gangrena ne liječi i nakon otkrića, infekcija se može lаko proširiti nа vrh korijena zuba, uzrokujući nastanak grаnuloma, ciste ili аpscesa. Ova se infekcija može proširiti i na ostale organe.

Apsces zuba je gnojna upala zubnog mesa koja je nastala kao posljedica infekcije tkiva i truljenja zuba. Uvijek kada je riječ o određenom upalnom procesu, prisutnost patogenih klica i bakterija je uobičajena. Apsces se, dakle, najčešće javlja kao posljedica propadanja odnosno kvarenja zuba što se onda manifestira kroz stvaranje gnoja uz gornji dio korijena zuba.

Propadanjem zuba odumrli segmenti zubnog tkiva raspadaju se i trunu uslijed čega se množe bakterije i patogene klice koje su odgovorne za infekciju cijelog područja oko zuba. Uslijed razmnožavanja bakterija i aktivnosti upalnog procesa, problem se manifestira na jedinom mogućem mjestu – na mekom tkivu i to kao oteklina zubnog mesa popraćena neugodom i bolnošću.

Gangrena zuba može se pojaviti i kod intaktnih zuba zbog traume. U ovakvim slučajevima odumiranje tkiva je znatno brže od odumiranja tkiva uzrokovano karijesom, jer se uslijed djelovanja sile na sam zub prekida mikrocirkulacija u krvnim žilama koje hrane zube. U tom je slučaju najčešće riječ o nekrozi zubnog živca, a koja u kontaktu s bakterijama i česticama hrane prelazi u pojavu gangrene.

Kako se liječi gangrena zuba?

U slučaju da prepoznate navedene simptome, vrlo je važno posjetiti stomatologa što je prije moguće te ne liječiti gangrenu na svoju ruku. Naime, korištenje antibiotika bez preporuke ljekarnika ili liječnika može imati negativne posljedice na opće zdravstveno stanje. Ako vaš liječnik ili ljekarnik procijeni da je uzimanje antibiotika neophodno, tek tada je uzimanje antibiotika sigurno za vas.

Antibiotici se mogu primjenjivati i lokalno, u vidu zubne paste koja se stavlja u zubni kanal nakon čišćenja kanala korijena zuba. Međutim, liječenje gangrene zubi često nije nimalo jednostavan postupak. Tretman zа liječenje gаngrene zuba je endodontska terapija.

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem mekih zubnih tkiva, odnosno pulpe. Liječenje obuhvaća prevenciju, dijagnosticiranje i primjenu terapije na liječenje pulpe. U svakom korijenu zuba smješten je kanal zuba, a unutar kanala nalazi se zubna pulpa (zubni živac).

Endodontska terapija odnosi se, dakle, na liječenje korijenskih kanala zuba. Prije samog endodontskog tretmana potrebno je napraviti rendgen bolesnog zuba kako bi liječnici dobili uvid u sve važne stvari. Dakle, tretman najprije započinje liječenje kаnаlа korijenа. Stomatolog će izbušiti veću rupu u vаšem zubu, očistiti zub, а zаtim će pronаći sve kаnаle korijenа te ih očistiti.

Nakon toga, stomatolog će staviti privremeni lijek u vidu zubne pаste u kаnаle korijenа zubа, odnosno аntibiotik ili аntiseptik. Kаdа je kanal korijena u potpunosti očišćen te bez ikаkvog znаkа sekrecije, onda započinje punjenje kаnаlа korijenа. Kanal se ispunjava biokompatibilnim materijalom koji sprječava reinfekcije. Zub je, zatim, potrebno ispuniti plombom, a u nekim je slučajevima potrebno nadograditi ili restaurirati krunicu zuba, jer endodontski tretman može uzrokovati promjenu boje na zubu.

Krunica ili most riješili bi problem, a zubu bi se osigurala dodatna zaštita, dugovječnost, odnosno dobra funkcija i estetika. S obzirom na to da je riječ o suvremenijem načinu liječenja, endodoncija osigurava bezbolni tretman u maksimalno 3 ili 4 posjeta, ovisno o samom zdravstvenom stanju zuba. U najtežem slučaju potrebno je izvaditi cijeli zub, a što dokazuje važnost pravovremenog posjeta.

Valja naglasiti kako je posjet stomatologu neophodan i kada ne osjećate nikakve znakove ili simptome bolesti, jer detaljnim pregledom stomatolog može uočiti eventualne bolesti zuba. Isto tako, redovna higijena usne šupljine najveća je preventivna mjera za sve bolesti zubi, mekih tkiva ili čak kosti. Nakon endodontskog tretmana i dalje su moguće osjetljivosti na zagriz, na toplo / hladno i sl., no to su uobičajene pojave koje će nestati kroz nekoliko dana.

Tko može pristupiti endodontskom tretmanu?

Kandidati za endodontski tretman su oni koji imaju ranije navedene simptome poput pulsirajuće boli, oticanja, boli pri zagrizu ili promjeni temperature. Svaka bol nije uvijek povezana s infekcijom pulpe koja može dovesti do upale kosti ispod korijena zuba. Granulom također može, ali i ne mora rasti bez većih simptoma, stoga je upravo iz tog razloga nužno redovito posjećivati stomatologa.

Gangrena zubi kod djece

Osnovni uzrok gangrene kod djece identičan je kao i kod odraslih osoba, a to je karijes. Isto tako, vjerujemo da je svima jasno da zubi češće i lakše propadaju, ako je osoba sklona nezdravoj prehrani, osobito slatkišima te ako ne održava pravilnu oralnu higijenu. Ako se dijete boji odlaska kod zubara, velika je vjerojatnost da će prešutjeti ako ga nešto boli, stoga vi kao roditelji morate dobro obraćati pozornost na zdravlje njegove usne šupljine.

Preventivne mjere

Nije uvijek moguće spriječiti odumiranje tkiva, no postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od nastanka gangrene.

 • Dobra oralna higijena: četkajte zube najmanje dva puta dnevno te barem jednom dnevno očistite zube pomoću zubnog konca.
 • Redovno posjećujte stomatologa: stručnjaci savjetuju da je nužno svakih šest mjeseci odlaziti kod stomatologa na pregled. Preventivne mjere zaštite vaših zuba mogu vam pomoći u zaustavljanju problema i prije nego što je nastao. Osim toga, stomatolog će na vrijeme otkriti eventualne znakove propadanja zuba i pružiti vam potrebni tretman.
 • Zaštita za zube: ako se bavite opasnim sportovima u kojima često dolazi do međusobnog kontakta, poput boksa ili hokeja, obavezno nabavite gumu za zube.
 • Zdrava prehrana: izbjegavajte konzumiranje slatke hrane, jer šećer povećava rizik od propadanja zubi.
 • Pijte vode: pijte vode, osobito nakon jela. Voda pomaže u uklanjanju bakterija između zuba.
  Ovo su najvažnije mjere koje sprječavaju kvarenje zubi i nastanak karijesa.

Moguće komplikacije povezane s gangrenom zubi

Odumiranje zubne pulpe ne može se riješiti bez liječenja korijenskog kanala zuba ili bez vađenja zuba, u slučaju da je gangrena prilično napredovala. Ako se ne pristupi liječenju gangrene, tijekom vremena može doći do komplikacija poput slabljenja imuniteta, širenja infekcije, nastajanje sepse.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)