Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Granulom zuba

10 lis, 2016

Granulom zuba je bakterijska infekcija koja nastaje kada kroz oštećenu caklinu zuba bakterije dopiru u dentin, zatim u živac zuba, a nakon toga i do vrha korijena zuba, gdje nakupina tih bakterija ispunjena gnojem stvara svoj oblik.

  • Granulom zuba
  • Najčešći uzrok granuloma zuba
  • Simptomi
  • Kako se liječi?
  • Endodontski tretman
  • Idealni kandidati za endodontski tretman
  • Apikotomija zuba
  • Rizici i nuspojave

Granulom zuba

Osobe koje su osjetile jaku bol u području zuba nakon ispijanja tople čokolade, čaja ili uživanja u sladoledu, zasigurno će zapamtiti taj osjećaj te pokušati izbjegavati slatkiše i ostale tople, hladne ili kisele napitke.

Naime, u tom je slučaju najčešće riječ o granulomu zuba koji bi s trebao ukloniti odmah nakon otkrića. Izbjegavanje određenih namirnica kako ne biste izazivali bol te razni lijekovi protiv bolova neće izliječiti uzrok, odnosno granulom, nego će samo smanjiti simptome.

Granulom zuba naziva se još apikalni ili periapikalni granulom. Riječ je dakle, o učestaloj upali zubnog tkiva koja nastaje kao posljedica infekcije ili nekroze (odumiranja).

Najčešći uzrok granuloma zuba

Dakle, bakterije iz karijesa uzorkuju infekciju pulpe; samim time zub postaje osjetljiv na zagriz i uzrokuje bol budući da je karijes pronašao put sve do zubnog živca. Najčešći uzrok pojave granuloma je upravo karijes koji se nije izliječio na vrijeme.

Ako se ni granulom ne liječi pravovremeno, bakterije počinju prodirati u korijen zubnog živca, odakle se granulom može proširiti i u okolnu kost. S obzirom na to da dolazi do stvaranja upalnog procesa, razvija se granulom koji nastoji zadržati upalu samo na vršku korijena. S vremenom, upala će se proširiti, a osim boli, moguće je i oticanje lice.

Simptomi

Veliki problem granuloma zuba jest što na samom početku nema gotovo nikakvih simptoma. Tek ponekad javlja se osjećaj boli kao i vidljive naznake propadanja zuba. A najteži oblici granuloma karakterizira oticanje, blaga bol i lezije na desnima.

Naime, bolna upala najčešće se javlja tek nakon što bakterije dopru do zubnog živca. No, još veći problem koji je i izazvao granuloma zuba jest neizliječeni karijes i neredovna higijena usne šupljine. Osim bakterijskih infekcija, do granuloma može doći i nakon udaraca ili ozljeda.

Kako se liječi granulom zuba?

Ako granulom nije zahvatio veće područje zuba, liječi se čišćenjem unutrašnjosti zuba, sterilizacijom inficiranog područja i uklanjanjem nakupljenog materijala u korijenskom kanalu.

Ovim se postupkom zapravo liječi korijenski kanal, a time i spašava oštećeni zub kako bi se izbjeglo njegovo vađenje. Za bolju sterilizaciju inficiranog područja, u današnje se vrijeme može upotrijebiti i laser.

Endodontski tretman

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem upravo mekih zubnih tkiva. Liječenje obuhvaća prevenciju, dijagnosticiranje i primjenu terapije na liječenje pulpe.

U svakom korijenu zuba smješten je kanal zuba, a unutar kanala nalazi se zubna pulpa (zubni živac). Endodontska terapija odnosi se, dakle, na liječenje korijenskih kanala zuba.

Prije samog endodontskog tretmana potrebno je napraviti rendgen bolesnog zuba kako bi liječnici dobili uvid u sve važne stvari.

Endodontska terapija sastoji se od otvaranja zuba s ciljem uklanjanja inficiranog zubnog tkiva te odstranjivanja upaljene zubne pulpe.

U nekim se slučajevima terapija sastoji od otvaranja zuba i stavljanja „otrova“ koji će umrtviti živac te se tek nakon 10 – ak dana počinje s čišćenjem kanala. Zatim se kemijskim i mehaničkim čišćenjem zubnog kanala uklanjaju bakterije i inficirani dentin iz korijenskog kanala. Nakon proširivanja i oblikovanja kanala, potrebno ga je ispuniti biokompatibilnim materijalom s ciljem sprječavanja reinfekcije.

Zub je, zatim, potrebno ispuniti plombom, a u nekim je slučajevima potrebno nadograditi ili restaurirati krunicu zuba, jer endodontski tretman može uzrokovati promjenu boje na zubu. Krunica ili most riješili bi problem, a zubu bi se osigurala dodatna zaštita, dugovječnost, odnosno dobra funkcija i estetika.

S obzirom na to da je riječ o suvremenijem načinu liječenja, endodoncija osigurava bezbolni tretman u maksimalno 2 ili 3 posjeta. Nakon endodontskog tretmana i dalje su moguće osjetljivosti na zagriz, na toplo / hladno i sl., no to su uobičajene pojave koje će nestati kroz nekoliko dana. Stomatolog Vam u tom slučaju može prepisati antibiotike, no nikako ih ne uzimajte na svoju ruku.

Idealni kandidati za endodontski tretman

Kandidati za endodontski tretman su oni koji imaju ranije navedene simptome poput pulsirajuće boli, oticanja, boli pri zagrizu ili promjeni temperature. Svaka bol nije uvijek povezana s infekcijom pulpe koja može dovesti do upale kosti ispod korijena zuba.

Granulom također može, ali i ne mora rasti bez većih simptoma, stoga je upravo iz tog razloga nužno redovito posjećivati stomatologa.

Apikotomija zuba

Ukoliko se liječenje korijenskog kanala pokaže neuspješnim te se upalni procesi, bolovi i otekline nastavljaju pojavljivati, jedino preostalo rješenje je apikotomija zuba, to jest odstranjenje vrha korijena zuba, zajedno sa postojećim granulomom.

Apikotomija je bezbolan zahvat koji se provodi u lokalnoj anesteziji te nakon kojega slijedi ispiranje operativnog područja fiziološkom otopinom i precizno šivanje rane.

Nakon operativnog zahvata, poželjno je voditi brigu o svakodnevnoj oralnoj higijeni kako ne bi ponovno došlo do infekcije. Oralnu šupljinu moguće je ispirati i slanom vodom, čajem od kadulje te antiseptikom.

Što se prehrane tiče, preporučuje se hrana u tekućem obliku te izbjegavanje vruće hrane i vrućih napitaka. Stomatolozi također preporučuju izbjegavanje pušenja cigareta te konzumiranje alkohola.

Ako niti jedna od navedenih metoda nije dala željene rezultate, tada je vađenje cijeloga zuba neizbježan scenarij. Naime, postupak ne bi trebao biti bolan jer stomatolog daje lokalnu anesteziju, a cijeli zahvat traje od 20 do 60 minuta. Nakon vađenja zuba, pacijent može nastaviti sa svojim aktivnostima, jedino je potrebno neko vrijeme izbjegavati teške fizičke napore te sunčevu svjetlost.

Krvarenje nakon zahvata trebalo bi biti zaustavljeno u prvih nekoliko sati, no potrebno je stavljati medicinsku gazu na mjesto krvarenja. Postoperativna oralna higijena također je vrlo važno te se četkanje zubi preporučuje kao i obično, no područje oko izvađenog zuba treba izbjegavati. Kada je o hrani riječ, stomatolozi preporučuju konzumiranje lagane, hladne i nezačinjene hrane, barem dva do tri sata nakon zahvata.

Rizici i nuspojave granuloma zuba

Kao što ste mogli pročitati ranije, granulom može proći neopaženo i duže vrijeme. Međutim, to ne znači da je situacija bezopasna. Naime, može se dogoditi da iz kronične prijeđe u akutnu fazu tvoreći apsces, što može ugroziti cjelokupno zdravlje pacijenta ako se lokalizirana infekcija proširi na drugo područje na tijelu.

Granulom uvijek treba shvatiti ozbiljno, osobito kod osoba koje imaju oslabljeni imunološki sustav ili onih koje pate od nekih kroničnih bolesti. Sukladno tome, rano otkrivanje granuloma osigurava njegovo izlječenje bez ikakvih komplikacija i nuspojava.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)