Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Interdentalna četkica

10 sij, 2017

Naši zubi sastoje se od nekoliko ploha koje se nalaze u kontaktu sa susjednim zubima. Iako redovito četkate zube, ti prostori često ostaju zanemareni tijekom oralne higijene. Zbog toga može doći do upale, nastanka karijesa, gingivitisa ili pak parodontitisa. Za održavanje ispravne i kvalitetne higijene međuzubnog prostora postoji nekoliko sredstava: ljudi posežu za zubnim koncem ili svilom, no sve više u upotrebu ulazi tzv. interdentalna četkica. Interdentalna četkica proizvodi se u različitim veličinama. Veličina ovakve četkice od velike je važnosti za temeljito i kvalitetno čišćenje međuzubnog prostora. Prilikom uvođenja četkice u međuzubni prostor ona ne smije biti niti premala niti prevelika, već mora u potpunosti odgovarati.Manje četkice pogodnije su za uže međuzubne prostore, dok veće četkice učinkovitije čiste šire prostore. Sastoje se od žičane jezgre koja je ovijena dlačicama te, dakako, drške. Interdentalna četkica se u međuzubni prostor unosi horizontalno u ravnini zubnog mesa. Tražeći kut pod kojim četkica može proći zubni međuprostor do kraja, lagano ju pokrećite. U slučaju jako velikog pritiska i guranja četkice možete izazvati oštećenja. Za što bolje i učinkovitije čišćenje međuzubnog prostora preporučujemo vam najširu interdentalnu četkicu, jer samo ona može svojim vlaknima obuhvatiti nečistoće koje se tu nalaze. Lagano je pokrećite, a ona će proći kroz međuzubni prostor. Ako se u nekom trenutku javi bol ili četkica zapne, svakako stanite, istim putem vratite četkicu pa postupak ponovite ispočetka. U svakom međuzubnom prostoru dovoljno je jednom napraviti dobar potez četkicom do kraja. Za čišćenje međuzubnog prostora dovoljan je mlaz mlake vode. Ako vaša interdentalna četkica ne može proći kroz pojedini međuzubni prostor, tada posegnite za manjom četkicom ili pak zubnim koncem ili svilom.
Ako do sada niste primjenjivali ovakvu tehniku čišćenja međuzubnog prostora, moguće je da na samome početku zbog upale i otoka desni ovaj postupak bude malo neugodan. Zbog upale možete očekivati i blaga krvarenja. Krvarenje desni ne događa se zašto što ste ozlijedili desne, već zato što se na tom međuzubnom prostoru dugo zadržavala hrana koja je uzrokovala infekciju te upalu.
Za odabir idealne veličine (širine) interdentalne četkice slobodni ste posavjetovati se s vašim stomatologom koji će, na osnovi razmještaja i rasporeda vaših zubi dati odgovarajući savjet. Ako niste u mogućnosti posjetiti stomatologa, na samom početku čišćenja međuzubnog prostora preporučujemo vam najtanju interdentalnu četkicu. Jer, iako su desni otečene, najtanja četkica je efikasno i najbezbolnije rješenje. Svakako možete redom isprobavati različite veličine četkica kako biste vidjeli koja vam najbolje odgovara. Na tržištu postoji komplet interdentalnih četkica koji sadrži više interdentalnih četkica u osnovnim dimenzijama odnosno veličinama. Svatkotko ima mostove, krunice ili kome nedostaju neki zubi uglavnom ima međuzubne prostore različitih veličina, stoga upravo njima preporučujemo ovakav komplet da uvijek i na jednom mjestu imaju sve što im je potrebno za kvalitetno čišćenje pojedinačnih međuzubnih prostora.
Svakodnevno čišćenje zubnog međuprostora interdentalnom četkicom uklanja izvore infekcije, ali i nestaje upala. Nestajanjem upale smanjuje se otok zubne papile, stoga će vam kasnije možda zatrebati veće interdentalne četkice. Kroz nekoliko dana kvalitetnog obavljanja higijene usta primijetit ćete da će prestati eventualno krvarenje koje se javlja na početku čišćenja međuzubnog prostora.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)