Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Krvarenje desni

29 ruj, 2016

Svako malo imate problema s krvarenjem desni? Na vrijeme dogovorite pregled kod stomatologa, u suprotnom može doći do neželjenih komplikacija.

 • Krvarenje desni
 • Gingivitis
 • Kako se liječi krvarenje desni?
 • 5 savjeta što učiniti ako primijetite krvarenje desni

Krvarenje desni

Krvarenje, crvenilo i bolne desni prvi su simptomi upale desni, odnosno gingivitisa te takvi znakovi ukazuju na problem koji se mora riješiti što prije. Najčešći uzrok pojave krvarenja desni i ostalih simptoma jest nedovoljna higijena usne šupljine.

Ako se gingivitis ne liječi pravovremeno, posljedice mogu biti vrlo opasne kao što su bolni apscesi, povlačenje desni pa čak i ispadanje zubi, to jest parodontitis. No, ne mora uvijek nužno značiti da je riječ o gingivitisu, jer ima puno uzroka krvarenja desni.

Krvarenje desni mogu izazvati i brzo stvaranje zubnog kamenca uzrokovano nedovoljnom oralnom higijenom, naslaga pune bakterije te loš zadah, a nakon čega nastaje infekcija koja se može proširiti na okolna tkiva, pa čak i druge organe.

Osim nedovoljne oralne higijene, uzroci krvarenja desni mogu biti i dijabetes, pušenje, starost, slab imunitet zbog kronične bolesti, loša prehrana, određeni lijekovi, hormonalne promjene, alergija na kemikalije koje se nalaze u zubnoj pasti te stresni, užurbani način življenja.

Osim toga, krvarenje desni mogu uzrokovati i energično četkanje zubi s četkicom koja ima grube dlačice, poremećaj krvarenja, nedostatak vitamina, proteze koje ne odgovaraju usnoj šupljini, rane u ustima ili neki drugi zdravstveni problemi.

Iako krvarenje desni ne mora uvijek značiti i bolest desni, poželjno je odmah reagirati te zakazati termin kod stomatologa, čak i kada je ono bezbolno. Naime, rano liječenje te sprječavanje krvarenja desni mnogo znači kako bi se preventivno uklonile sve štetne posljedice.

Gingivitis

Gingivitis se, kao što smo ranije spomenuli, odnosi na upaljene i otečene desni. Upalna promjena ne uzrokuje dodatna oštećenja alveolarne kosti te parodontnog ligamenta. Do gingivitis dolazi zbog taloženja naslaga odnosno plaka na zubima koje predstavljaju idealno mjesto za nakupljane bakterija. Bakterije uzrokuju infekcije i oticanje desni.

Krvarenje desni prvi su znakovi gingivitisa. Do krvarenja dolazi zbog oštećenja stanica epitelnog pričvrstka koji štiti dublje strukture parodonta od štetnih tvari. Veza između epitelnih stanica i površine zuba postupno slabi te se javlja krvarenje. Osim krvarenja, desni postaju meke i sjajne te crvenkaste boje.

Krvarenje nastaje čak i pri laganom četkanju zubi ili korištenju zubnog konca; vlakna zubne četkice dopiru sve do parodontalnog ligamenta koji je prepun malih krvnih žilica koje se oštećuju prilikom pranja zubi. Oboljenje, uglavnom u blagom obliku, često je kod odraslih osoba, pogotovo trudnica i dijabetičara.

Neliječeni gingivitis često izaziva gingivalni apsces te Vincentovu bolest. Simptomi gingivalnog apscesa odnose se na postupno produbljivanje „džepova“ između zuba i desni.

Nakupljaju se naslage koje su neugodnog okusa te izazivaju neugodni zadah. Kako bolest napreduje, zubi postanu klimaviji jer se olabave u svojim ležištima. Postupno se otkriva sve više osjetljivog tkiva koje pokriva korijen zuba te je izražena bol prilikom konzumiranja toplih ili hladnih napitaka i slatke hrane. Neliječena bolest može uzrokovati gubitak i ispadanje zuba. Iz tog je razloga važno posjetiti Vašeg stomatologa koji će utvrditi stupanj bolesti i suzbiti je u samom početku njezina nastajanja.

Najčešći tip upale desni je gingivitis simpleks, koji je poznatiji pod nazivom gingivitis prljavih usta. U ovoj vrsti upale desni plak izgleda kao mekana, žućkasta promjena koja se nalazi uz rubove zubnog mesa, a može biti i nevidljiva golim okom. Ako se gingivitis simpleks ne liječi, tada nastaje akutni nekrotični ulcerozni gingivitis.

Posebna vrsta gingivitisa javlja se u trudnoći ili u pubertetu. Za njihov je razvoj dovoljna iznimno mala količina plaka. Male naslage najčešće ne izazivaju upalu, no kod osoba s promijenjenim hormonskim statusom, poput trudnica, i ta mala količina dovoljna je za razvoj gingivitisa, čak i kada je oralna higijena dobra.

Postoji oblik gingivitisa koji se javlja uz konzumiranje određenih lijekova, čije djelovanje obuhvaća povećanje gingive. Ovakvi se lijekovi uglavnom odnose na lijekove protiv epilepsije, protiv visokog krvnog tlaka, protiv poremećaja srčanog ritma i sl. Važno je naglasiti da lijekovi uzrokuju povećanje i bujanje gingive te da dovode to težeg uklanjanja naslaga u području vrata zuba

Gingivitis se liječi antibioticima, a od prirodnih lijekova izdvajamo zeleni čaj.

Kako se liječi krvarenje desni?

Kao što je već naglašeno, rani odlazak k stomatologu i njegova precizna dijagnoza od velike je važnosti, jer vam samo stomatolog može ponuditi pravo i sigurno liječenje. Nakon detaljnog pregleda, stomatolog će vam ukloniti bakterije koje uzrokuju bolesti desni te napraviti još neke eventualne stomatološke zahvate. Trajanje zahvata ovisi o samom stanju zubi. Naime, ako su bakterije već postale plodno tlo za nakupljanje kamenca koji se zatim uvukao ispod linije desni i doveo do infekcije, liječenje će biti složenije.

Kada je riječ o kućnom, daljnjem liječenju, najvažnije je obratiti pozornost na redovnu higijenu usne šupljine tako da zube četkate mekanom četkicom te ih čistite zubnim koncem dva puta dnevno. Prilikom četkanja zubi, vrlo je važno izbjegavati agresivno četkanje, a pogotovo na području gdje se pojavilo krvarenje desni. Osim četkanja i čišćenja zubi, stomatolozi preporučuju i korištenje tekućine za ispiranje zubi.

Što se prehrane tiče, vrijeme je da započnete i sa zdravom prehranom te što više izbjegavati pušenje, alkohol i gazirane sokove. Kada je riječ o prirodnom, alternativnom liječenju krvarenja desni, najbolji izbor su čajevi kao što su zeleni čaj te čaj od kamilice, a koji sprječavaju rast bakterija na desnima te tako smanjuju upalu i krvarenje. Ovi se čajevi mogu naći i kao sastojak posebnih žvakaćih guma i pasti za zube. Za dodatnu dezinfekciju i uklanjanje bakterija možete koristiti i hidrogen peroksid, a koji možete pronaći u ljekarni.

5 savjeta što učiniti ako primijetite krvarenje desni

 1. Poboljšajte oralnu higijenu: najveći uzrok krvarenja desni je nakupljanje plaka. Ako se plak pravovremeno ne ukloni, on se stvrdne i nastane kamenac koji dalje nastavlja iritirati zubno meso. Najbolji način za smanjenje nakupljanja plaka i sprječavanja rizika od krvarenja zubnog mesa je poboljšati oralnu higijenu. Dakle, zube treba prati najmanje dva puta dnevno te koristiti pastu za zube s fluorom i konac za zube. Ponekad čišćenje međuprostora između zuba sa zubnim koncem zaustavlja krvarenje.
 2. Zamijenite četkicu za zube: ako redovno perete zube, koristite zubni konac i barem jednom godišnje odlazite na pregled kod stomatologa, krvarenje desni može uzrokovati loša četkica za zube. Iako se čini da četkice za zube s dlačicama srednje ili jake tvrdoće temeljitije čiste zube, one u pravilu izazivaju iritacije. A upravo to može biti jedan od razloga krvarenja desni. Sukladno tome, stručnjaci preporučuju da se koriste četkice za zube s mekšim dlačicama koje isto tako temeljito čiste zube, no ne iritiraju zubno meso. U nekim slučajevima krvarenje desni ne uzrokuju četkice za zube, nego način na koji ih (ne) koristite. Ako ste izgubili naviku korištenja zubnog konca, obavezno je ponovno stvorite. Možda desni na početku budu malo krvarili, no zapamtite da uvijek budete nježni, bez silovitih pokreta koncem.
 3. Hranite se zdravo: vaša prehrana također igra veliku ulogu u održavanju zdravlja zubnog mesa. Hrana koja sadrži puno šećera ili jednostavnih ugljikohidrata povećava rizik za stvaranje problema sa zubima i zubnim mesom, jer šećer stvara idealno okruženje za nastanak plaka. Stručnjaci savjetuju da promijenite prehranu te da konzumirate hranu koja je bogata proteinima. To ne znači da morate izbaciti slatkiše iz vašeg života. Samo pripazite da ih jedete povremeno, a ne stalno. Ne zaboravite na pranje zubi nakon slatkih zalogaja.
 4. Razmislite o lijekovima koje koristite: određeni lijekovi povećavaju rizik od krvarenja desni. Ovdje se osobito misli na lijekove protiv bolova poput aspirina. Neki lijekovi koji se daju na recept također mogu uzrokovati probleme s desnima. Ako je to slučaj s vama, obratite se liječniku koji će po potrebi smanjiti dozu ili će prepisati drugi lijek. Uvijek razgovarajte s vašim liječnikom ako mislite da lijek uzrokuje nuspojave, čak i ako one izgledaju blago.
 5. Dogovorite posjet stomatologu: ako se držite svih „pravila“ koja se tiču oralne higijene, ako ste po preporuci liječnika smanjili unos pojedinih lijekova, ako se hranite zdravo i izbjegavate šećer, no vaši desni i dalje krvare, onda bi vaš sljedeći korak trebao biti dogovoriti pregled kod stomatologa. On će pregledati vaše zube i desni i utvrditi je li riječ o ozbiljnijem stanju ili je problem prouzročila neadekvatna četkica za zube. Ako je potrebno liječenje, prepisat će vam antibiotike i uputiti na parodontologiju.
  U nekim slučajevima krvarenje desni nije veliki problem, ali postoje situacije kada pomaže isključivo profesionalni stomatološki tretman. Uz pravu dijagnozu, tretman i osobnu njegu krvarenje desni može biti stvar prošlosti.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)