Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Nadogradnja zubi

10 lis, 2016

Zub oslabljen karijesom često je podložan lomljenju uslijed čvršćeg zagriza kore kruha, jabuke ili neke druge tvrđe hrane. Takvi zubi nekada su se odmah vadili, no danas lom krune zuba ne mora nužno značiti i njegov gubitak. Naime, temeljem rendgenske slike može se utvrditi je li korijen zuba zdrav, odnosno pogodan za nadogradnju, a takvi korjeni trebali bi biti čvrsti, masivni, ravni i karijesom neoštećeni.

Ono što je najvažnije kada dođe do puknuća dijela ili cijeloga zuba, jest brzi posjet stomatologu te sanacija preostalog dijela oštećenog zuba, jer svako odgađanje dovodi do propadanja korijena te napredovanja karijesa. Prilikom puknuća zuba često je zahvaćen i zubni živac, a zbog čega se prije svega pristupa endodontskom tretmanu, to jest liječenju korijena. Korijenski kanali moraju biti očišćeni kako bi se pristupilo daljnjem liječenju.

Različite suvremene metode liječenja mogu osigurati trajno očuvanje korijena zuba, a koji tada postaje sidrište za nadogradnju izgubljenog dijela zuba. Nadogradnja je nadomjestak kojim se nadomješta dio krune zuba koji je potreban za izradu mosta ili krunice. Danas postoji više vrsta nadogradnji, a to su konfekcijske, to jest tvornički izrađene te indivudualne, to jest izrađene u laboratoriju.

Nadogradnje mogu biti izrađene od raznih materijala, no najčešće je riječ o metalnim i bezmetalnim materijalima. Valja naglasiti kako nadogradnja nije završni stomatološki tretman, nego je na njih potrebno staviti i kompozitni ispun ili krunicu. Upravo je zbog toga važno odmah reagirati nakon loma zuba te ne odustajati od njega, jer ukoliko je korijen čvrst, a zub izliječen, izrada nadogradnje i krunice na zubu bit će jednostavnije nego što mislite.

U slučajevima kada kod loma zuba nije došlo do otvaranja živca te nije potrebno liječiti zub, postupak nadogradnje je vrlo sličan, no još jednostavniji. Naime, kratki kolčići malog promjera usađuju se pored živca koji ostaje netaknut, odnosno vitalan. Nadogradnja se ponekad izvodi i preventivno, kako ne bi došlo do loma zuba. Preventivna nadogradnja obično se radi u slučajevima avitalnih zubi, a čija je struktura oslabljena karijesom.

Zašto je pravovremena nadogradnja zubi od velike važnosti?

Gubitak trajnog zuba može dovesti do velikih problema ukoliko se taj nedostatak ne nadomjesti na vrijeme protetskim ili implantološkim nadomjestkom. Osim očiglednog nedostatka funkcionalnosti i estetike zuba na mjestu izgubljenoga zuba, ozbiljne probleme mogu izazvati izrastanje zuba suprotne čeljusti i pomak susjednih zubi. Ovaj proces nije moguće spriječiti jer tijelo prirodno nadoknađuje prazan prostor kod zuba koji nedostaje.

Nakon određenog vremena, praznina u usnoj šupljini koja je nastala nakon gubitka zuba postaje sve manja te susjedni zub preuzima dio prostora. U tom je slučaju nemoguće postaviti novi zub na mjestu izgubljenog zuba bez da se diraju susjedni zubi, odnosno susjedni zubi moraju se brusiti, a time se više ne radi o rekonstrukciji jednog zuba, nego cijelog zubnog niza.

Kada zubi nisu zamijenjeni ili nadograđeni na vrijeme, problem može stvoriti i izrastanje zuba suprotne čeljusti. Naime, zub koji nema otpor od strane druge čeljusti počinje izrastati prema suprotnoj čeljusti. Kada dođe do spuštanja u suprotnu čeljust, dovoljnog prostora za postavljanje novog zuba više nema. U tom slučaju brušenje i rekonstrukcija okolnih zubi također postaje neizbježan scenarij.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)