Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Pasta za zube – kako odabrati najbolju?

10 sij, 2017

Pasta za zube je sredstvo za održavanje oralne higijene, čija je namjena u kombinaciji s četkicom za zube ukloniti naslage sa zuba. Zubna pasta uklanja neugodni zadah iz usta te pomaže u sprječavanju nastanka karijesa zahvaljujući fluoridu.

Sastojci paste za zube jesu abrazivna sredstva, voda, boja, vezivna sredstva, stabilizatori, ljekovite supstance i sl. U najvećoj mjeri ima abrazivnih sredstava; od 25 %– 60%. Zatim između 20% i 40% odlazi na konstituens, 15 % – 50 %na vodu te samo 3 % na boju. Abrazivne tvari glačaju i čiste površinu zuba, konstituens održava konzistenciju, a voda utječe na trajnost paste te joj daje vlažnost.

Postoje različite vrste pasti za zube te je iz tog razloga teško odabrati onu najbolju. Na tržištu postoje tzv. uobičajene paste te paste s posebnom namjenom u koje se ubrajaju paste s fluoridom, paste s klorofilom ili pak paste za zube s antibioticima.

Klorofil ima antacidno i kariostatično djelovanje te smanjuje zadah iz usta. S obzirom na to da je dokazano kako paste s fluoridom smanjuju učestalost nastanka karijesa, danas se u većini zubnih pasti ovaj sastojak nalazi u koncentraciji od 1000 – 1500 ppm. Iznimke su dječje paste za zube koje sadrže manju koncentraciju ovog elementa.

Ne postoji pasta za zube koja će svima biti najbolja. Postoji mnogo različitih vrsta ranije spomenutih običnih pasta za zube. Ne odgovaraju sve zubne paste jednako svima; često je to i stvar ukusa. Netko voli više ljuto, netko slabije ljuto, netko preferira paste za zube s granulicama i sl. No svakako preporučujemo da svojoj djeci kupujete zubne paste drukčijeg ukusa; voćne ili s okusom bombona ili žvake, jer ne vole sva djeca ljuti okus zubne paste.

Na tržištu postoje i terapijske paste za zube koje se koriste kako bi se postigao određeni pozitivni tretman odnosno pozitivno djelovanje za zdravlje zubi, no zbog svojih sastojaka nisu za svakodnevnu upotrebu. S obzirom na vaše oralne i higijenske potrebe, najbolja pasta je upravo ona koja će ih zadovoljiti svojim djelovanjem.

U slučaju da imate problema s desnima, preporučujemo vam paste za zube koje pozitivno djeluje na desni i umiruju ih. „Kvalitetne“ paste za zube uglavnom nisu finog ukusa, no svakako služe svojoj namjeni. Za trudnice preporučujemo da koriste pastu za zube za remineralizaciju. Ovakve paste koje sadrže organski vezan fluor odlično održavaju zdravlje zuba kod spomenute skupine pacijenata.

Zatim, ako su vaši zubi iznimno osjetljivi, na tržištu potražite pastu za zube koje su koriste kako bi se smanjila osjetljivost zdravih zubi. Abrazivna zrnca odnosno granulice glavni su sastojci onih zubnih pasta koje su namijenjene za poliranje zubi. Preporučuje se da spomenute paste koristite jednom tjedno.

Ako ste isprobali nekoliko vrsta zubnih pasti te niste našli ni jednu koja vam odgovara u potpunosti, obratite se stomatologu. On će ispitati vaše zube, desni, postojanje karijesa i sl. te vam na temelju toga preporučiti pastu za zube koja će vam napokon odgovarati.

Redovite kontrole kod stomatologa te kompletno i pravilno održavanje higijene zubi i usta glavne su pretpostavke za lakše, brže i bezbolnije rješavanje eventualnih problema.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)