Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Pjeskarenje zubi

29 ruj, 2016

Pjeskarenje zubi je relativno novi stomatološki zahvat koji se, umjesto zubarske bušilice, koristi za čišćenje zubi i uklanjanje karijesa.

Svi oni koji se boje otići kod zubara uglavnom se zapravo plaše onog dobro poznatog, jezivog zvuka bušilice kojega smo puno puta imali priliku čuti čekajući na svoj red. Međutim, mjesta za paniku prilikom odlaska k zubaru više nema, jer su nečujni zubarski instrumenti konačno postali stvarnost – zaboravite na zvuk zubarske bušilice i zakoračite u svijet pjeskarenja zubi!

Danas vam predstavljamo novu metodu u estetskoj stomatologiji pod nazivom pjeskarenje zubi. Riječ je o bezbolnom postupku uklanjanja mekanih zubnih naslaga koji ćemo detaljnije opisati u nastavku koji slijedi. Zatim, navodimo mjere opreza tijekom izvođenja ovog tretmana. Naposljetku vam donosimo najvažnije prednosti pjeskarenja zubi te razloge zbog kojih je pjeskarenje zubi puno bolji izbor od tradicionalnog metoda čišćenja i poliranja zubi. Upoznajemo vas i s prirodnim načinima izbjeljivanja zubi i održavanja zdravlja usne šupljine.

 • Pjeskarenje zubi
 • Postupak pjeskarenja zubi
 • Koliko se često može obavljati tretman?
 • Mjere opreza tijekom pjeskarenja zubi
 • 6 najvažnijih prednosti pjeskarenja zubi
 • Zašto je pjeskarenje zubi puno bolji izbor od tradicionalnog metoda čišćenja i poliranja zubi?
 • Prirodni načini izbjeljivanja zubi i održavanja zdravlja usne šupljine

Pjeskarenje zubi

Za razliku od bušenja zubi, pjeskarenje nije nimalo zastrašujući zahvat jer pacijenti ne osjećaju nelagodu ili bol. Ova tehnika poznata je i pod nazivom zračna abrazija, no postoje i male razlike između njih.

Zračna abrazija obično se naziva i pjeskarenje zubi zbog svoje velike sličnosti s pjeskarenjem. Naime, u zračnoj abraziji koristi se snažan mlaz aluminijevog oksida umjesto pijeska, koji je pravilno usmjeren prema površini zuba. S druge strane, pjeskarenje se koristi za uklanjanje boje s površine zuba, a zračna abrazija uklanja onaj karijesni dio zuba.

Međutim, zračna abrazija zapravo nije toliko nova u području stomatologije. Povijest pjeskarenja zubi može se pratiti od davne 1940. godine kada je po prvi put u stomatološkom svijetu tvrtka S. S. White Dental Manufacturing Company donijela nečujni stomatološki uređaj. No, na kraju je glasna bušilica ipak pobijedila pod stomatološkim nebom.

Postupak pjeskarenja zubi

U posljednjih sedamdeset godina postupak pjeskarenja zubi znatno se poboljšao kao i svi ostali stomatološki zahvati. U znatnoj mjeri povećala se učinkovitost rezanja zraka, odnosno miješanje čestica aluminijevog oksida uz kompresiju.

Taj snažni mlaz brzo i precizno djeluje na oštećeno područje zuba i čini ga zdravijim te ljepšim. Kako bi se izbjegao pješčani osjećaj u ustima nakon zahvata, zrnca aluminijevog oksida uklanjaju se isisavanjem s površine zuba.

Koliko se često može obavljati tretman?

Tretman pjeskarenja zubi obično se radi u sklopu postupka čišćenja zubnog kamenca. Budući da se pjeskarenjem zubi uklanjaju mekane naslage na zubima, a čišćenje kamenca odnosi se na uklanjanje tvrdih naslaga na zubima, najprije je potrebno ukloniti ove tvrde, kako bi sami postupak pjeskarenja zubi bio što uspješniji.

Iako je čišćenje zubnog kamenca individualna potreba svakog pacijenta, obično se ponavlja svakih 6-8 mjeseci. Pjeskarenje zubi također ovisi o potrebama pacijenta, no važno je napomenuti da se postupak može ponavljati nekoliko puta godišnje, jer je riječ o blagoj i neinvazivnoj tehnici uklanjanja mrlja na zubima.

Mjere opreza tijekom pjeskarenja zubi

Baš kao i svaki stomatološki zahvat, pjeskarenje zubi zahtijeva nekoliko mjera opreza. Valja naglasiti da se sterilna gumena pregrada ili zaštitna smola za zaštitu dijelova usne šupljine i desni postavlja preko obližnjih struktura zubi i tkiva, koji onda neće biti tretirani tehnikom pjeskarenja zubi.

Isto tako, kako bi se izbjegao rizik od ulaska čestica aluminijevog oksida u oči, tijekom provođenja pjeskarenja zubi stomatolog i pacijent moraju nositi zaštitne naočale.

6 najvažnijih prednosti pjeskarenja zubi

 1. Bezbolan tretman: najveća prednost pjeskarenja zubi jest da je ovaj tretman u potpunosti bezbolan te gotovo nikad ne zahtijeva primjenu lokalne anestezije.
 2. Nečujan rad: za razliku od glasne bušilice, ova tehnika izbjeljivanja i čišćenja zubi je gotovo nečujna.
 3. Multifunkcionalan tretman: pjeskarenje zubi se umjesto bušilice može koristiti za mnoge stomatološke postupke čišćenja, ali ne i za sve. Naime, može se koristiti za uklanjanje karijesa, plaka, pa čak i nekih mrlja na zubima.
 4. Brza i blaža čišćenja zubi; jednostavan i kratkotrajan postupak: ova je tehnika također brža od tradicionalnog bušenja te stomatologu omogućuje tretiranje više oštećenih dijelova u jednom posjetu. Osim toga, pjeskarenje zubi vrlo je blaža tehnika, odnosno manje agresivnija od tehnike bušenja zubi. Ovo je također velika stvar za stomatologa koji uz bušilicu često mora smirivati pacijente kako bi dobio njihovu suradnju, a pogotovo kada je riječ o mališanima.
 5. Tijekom zahvata ne koriste se nikakvi sedativi.
 6. Pjeskarenje zubi smanjuje rizik od propadanja zubi, a zubi su zdraviji i izbijeljeni.

Zašto je pjeskarenje zubi puno bolji izbor od tradicionalnog metoda čišćenja i poliranja zubi?

Svakodnevni razvoj nove tehnologije ostavio je traga i u stomatologiji. Inovativna tehnika poliranja zubi koristi kombinaciju komprimiranog zraka, vode i sitnih čestica praha. Kao što svi možete naslutiti, pjeskarenje zubi ne poznaje alate za struganje kamenca i poliranje zubi, što može biti dugotrajno i prilično neugodno.

 • Učinkovitije čišćenje zubi: snažan, ali kontroliran mlaz vode, zraka i finog praha ne samo da polira sve zubne površine i uklanja plak, mrlje na zubima i mekane naslage nego dospijeva i do parodontnih džepova do dubine od 55 mm.

To je daleko učinkovitije od tradicionalnog poliranja odnosno struganja zubi. Ono što je najvažnije, pjeskarenje zubi potpuno je sigurno za pacijente koji imaju zubne implantate, krunice ili zubne mostove.

 • Udobnost pacijenta: svatko tko je ikada iskusio tretman tradicionalnog poliranja zubi bit će oduševljen pjeskarenjem zubi, odnosno novom metodom koja je u potpunosti bezbolna. Sami tretman je brz i jednostavan te ne uništava zubnu caklinu.

Tehnika pjeskarenja zubi ne stvara nikakvu toplinu ili vibraciju koja bi mogla uzrokovati nelagodu ili oštetiti stomatološke radove. Prah koji se koristi u pjeskarenju zubi ugodniji je za pacijenta jer je sitniji od stare i teške paste koja se koristila kod tradicionalnog poliranja zubi. U stomatološkim ordinacijama možete naći prah s raznim okusima koji ovo iskustvo čine još ugodnijim.

 • Smanjuje osjetljivost zuba: pjeskarenje zubi idealno je za sve one koji imaju osjetljive zube. To nije samo zbog nepostojanja izravnog kontakta i odsutnosti topline i vibracija nego i zbog mikro čestica praha koje ispunjavanju dentinske tubule i smanjuju osjetljivost zuba. Osim toga, pjeskarenje zubi može potaknuti remineralizaciju oštećenih zuba.
 • Brži i jednostavniji tretman: istraživanja su pokazala da je pjeskarenje zubi tri puta brže za razliku od tradicionalnih metoda uklanjanja mrlja i plaka. To znači manje vremena u zubarskom stolcu, a samim time i manje prekida. Kao što smo ranije naveli, pjeskarenje zubi je manje abrazivno, a samim time ne dolazi do oštećenja zuba.
 • Idealno prije ortodontskog tretmana: pjeskarenje zubi idealno je za čišćenje mrlja i nečistoća, stoga se preporučuje svima koji moraju nositi aparatić za zube. Stručnjaci savjetuju da je najprije potrebno očistiti zube i ukloniti mrlje, a tek onda pristupiti ortodontskom tretmanu.

Osim toga, tradicionalne paste za poliranje zubi sadrže glicerin koji sprječava kvalitetno lijepljenje bravica na zube. Zrak, voda i prah koji se koriste u postupku pjeskarenja zubi ne sadrže glicerin, stoga olakšavaju i pridonose „držanju“ bravica na zubima.

 • Pjeskarenje zubi idealno je za uklanjanje mrlja na zubima uzrokovanih pušenjem cigareta, žvakanjem duhana ili konzumiranjem crvenog vina, kave ili ostalog obojenog pića. Riječ je o iznimno učinkovitoj metodi čišćenja zubi koja je bezbolna i daleko udobnija od tradicionalnih metoda poliranja zubi.

Prirodni načini izbjeljivanja zubi i održavanja zdravlja usne šupljine

Kadulja: kadulja je tradicionalno sredstvo kojim su se u prošlosti masirali desni i prali zubi. U isto vrijeme, služila je za zaustavljanje krvarenja iz zubnog mesa te za uklanjanje bakterija. Svježa kadulja je savršena zamjena za vodicu za usta koja osvježava dah. Osim toga, kadulja je idealna jer:

 • Izbjeljuje zube
 • Ublažava zubobolju
 • Služi za ispiranje usta nakon vađenja zuba (čaj od kadulje)
 • Pomaže kod gingivitisa
 • Pomaže kod parodontoze

Kurkuma: biljka koja se koristi za izbjeljivanje zubi, odnosno za uklanjanje mrlja i naslaga sa zubi.

Kokosovo ulje: prehrambena namirnica koja izbjeljuje zube, jača desni i osvježava dah. Postoji nekoliko opcija korištenja kokosovog ulja.
1. Mućkajte kokosovo ulje u ustima
2. Napravite pastu od kokosovog ulja i sode bikarbone

Soda bikarbona: jednostavno pomiješajte sodu bikarbonu s malo vode i utrljajte na zube. Samo, ne zaboravite ispljunuti i isprati zube vodom. Soda ujedno djeluje i kao izbjeljivač zubi, stoga se ona danas sve češće koristi pri održavanju bjeline zubi.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)