Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Poliranje zubi

10 velj, 2017

Oduvijek ste htjeli tretman poliranja zubi? Na pravom ste mjestu!

Danas svi želimo imati holivudski blistavi osmijeh. Normalno je da se promjena boje zubi događa zbog genetskih i degenerativnih promjena, zbog konzumiranja obojene hrane i pića, ali i antibiotika.

Loše životne navike poput pušenja ostavljaju trag na Vašim zubima te utječu na promjenu njihove boje. Starenje je također nezaobilazni uzrok žućenja zubi.

Zubi mogu promijeniti boju i uslijed primjene neispravnih metoda liječenja zuba. Caklina je odgovorna za sjaj i bjelinu zuba. Njezinim trošenjem ona se stanjuje te dolazi do izražaja tamnija boja dentina.

Kako bi se promijenila boja zuba, nužno je promijeniti kemijsku strukturu pigmenata koji su za to odgovorni, odnosno koji se nalaze u zubnome tkivu. Izbjeljivanjem zubi možete postići upravo to!

U nastavku teksta govorimo više o načinima izbjeljivanja zubi kao što su lasersko izbjeljivanje, izbjeljivanje zoom metodom, pjeskarenje te poliranje zubi.

  • Izbjeljivanje zubi
  • Poliranje zubi
  • Zubni kamenac
  • Zoom postupak izbjeljivanja zubi
  • Pjeskarenje zubi
  • Pravilna higijena

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi usluga je koju nude stomatološke ordinacije, a možete ih izvoditi i kod kuće uz prethodno savjetovanje stomatologa. Sve je više popularno lasersko izbjeljivanje zubi. Pritom se koristi gel na bazi vodikovog peroksida. Laser se koristi kao katalizator prilikom reakcije gela i zubne strukture te poboljšava njegov učinak.

Lasersko izbjeljivanje zubi pouzdana je, bezbolna i brza metoda izbjeljivanja zubi.

Poliranje zubi

Poliranje zubi još je jedan od načina njihova izbjeljivanja, a tretmanu se treba podvrgnuti nakon skidanja kamenca, odnosno tvrdih naslaga koje, nastanjene na zubima, stvaraju štetu. Tako će se spriječiti stvaranje novog kamenca na zubima. Nakon skidanja kamenca, poliranje zubi pridonosi njihovom puno ljepšem izgledu.

Poliranje se obavlja posebnom pastom uz korištenje rotirajuće četkice. Rotirajuća četkica omogućuje otklanjanje svih mogućih neravnina koje se nalaze na zubima. Pasta za poliranje pridonosi izbjeljivanju zuba jer sadrži abrazive. Zubi se ovako mogu izbijeliti za jednu do dvije nijanse.

Poliranje zubi nije štetno i zubi se ne oštećuju; čak se preporučuje obaviti ovaj s vremena na vrijeme. Poliranje zubi ne odnosi se samo na njihovo izbjeljivanje već i na uklanjanje neravnina, naslaga te sprječavanje daljnje pojave kamenca.

Zubni kamenac

Zubni kamenac odnosi se, dakle, na tvrdokornu naslagu koja zadržava nečistoću i uzrokuje promjenu boje zubi. Nalazi se na području spoja zubi i zubnog mesa i to najčešće na unutarnjoj strani donjih prednjih zuba. Uvjet za stvaranje zubnog kamenca je plak koji se stvara već nekoliko sati nakon pranja zubi.

Kroz nekoliko dana plak otvrdne i nastane kamenac. Zubni kamenac može se čistiti isključivo kod stomatologa, a nedostatna oralna higijena i svakodnevne navike (konzumiranje hrane, pića, pušenje) koje utječu na izgled vaših zubi pogoduju njegovom nastanku.

Jednom kada se zubni kamenac pojavi, ne može ga se otkloniti redovnim pranjem zubi. Iz tog se razloga preporučuju redoviti tretmani čišćenja zubi kod stomatologa.

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca odnosi se na uklanjanje kamenca, plaka, ali i pigmenta od pušenja i hrane. Prilikom čišćenja kamenca stomatolog koristi razne instrumente koji će omekšati i ukloniti zubne naslage. Tako se može koristiti ultrazvučni aparat koji je najučinkovitiji za čišćenje zubnog kamenca.

Uz ultrazvučni aparat, i sonični su uređaji ti koji su potpunosti zamijenili ručno odstranjivanje zubnog kamenca. U slučaju da pacijent ima razvijenu paradentozu, korijen zuba će se morati strugati i polirati upravo ultrazvučnim uređajem.

Iako je čišćenje zubnog kamenca bezbolno, pacijentima se na zahtjev može dati anestezija. Moguća je osjetljivost na bol, no samo u područjima blizu zubnog vrata.

Nakon čišćenja zubnog kamenca, stomatolog mora još ispolirati zube kako bi učinio površinu glatkom i manje podložnom za nastanak kamenca.

Čišćenje zubnog kamenca preventivna je metoda, a ujedno je i terapijski postupak. Preporučuje se dva do tri puta godišnje obaviti ovaj tretman. Zubni kamenac nastaje nedovoljnom oralnom higijenom, ali i vlastitom slinom koja utječe na mineralizaciju odnosno otvrdnjavanje kamenca te ortodontskim anomalijama: zbijeni zubi otežavaju pravilno pranje zubi te olakšavaju nakupljanje plaka.

Neispravno napravljeni protetski radovi te plombe koje „sjede“ na zubnome mesu također mogu biti važan čimbenik u nastajanju zubnog kamenca. Dobra oralna higijena te redoviti posjeti stomatologu koji će pravovremeno odstraniti zubni kamenac, uvelike mogu utjecati na brzinu njegova nastanka te ga se može držati pod kontrolom. Tako ćete spriječiti nastajanje bolesti, ali i očuvati Vaš blistavi osmijeh.

Nedovoljna i nepotpuna oralna higijena, odnosno kamenac i plak mogu uzrokovati bolesti poput gingivitisa i parodontitisa, koji mogu pogodovati klimanju i ispadanju zubi. Zakažite posjet stomatologu već sada kako biste bezbrižno mogli uživati u zdravlju Vaših zubi!

Zoom postupak izbjeljivanja zubi

Ostale metode izbjeljivanja zubi odnose se na zoom postupak izbjeljivanja zubi koji karakterizira nanošenje gela čiji je glavni sastojak vodikov peroksid. Svjetlost specifične valne duljine potiče raspadanje vodikovog peroksida koji oslobađa kisik.

Kisik se na taj način oslobađa te ulazi u caklinu i dentin. Tako utječe na mijenjanje boje zuba i do nekoliko nijansi. Još jedan način za izbjeljivanje zubi koji je sličan poliranju zubi, odnosi se na pjeskarenje zubi.

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je opći pojam za noviji stomatološki zahvat, koji se koristi za čišćenje zubi i uklanjanje karijesa, umjesto bušenja. Za mnoge pacijente ovaj zahvat nije nimalo zastrašujuć jer nema bola niti nelagode, za razliku od bušenja. Ova tehnika također je poznata i kao zračna abrazija.

Pjeskarenje zubi obavlja uz pomoć mlaza vode i praha koji se sastoji od malih čestica kalcijevog karbonata. Okrugle čestice stvaraju veliku kinetičku energiju te samim time ostvaruju veliku kontaktnu površinu u dodiru sa zubima.

Ovakvo djelovanje potiče brzo i učinkovito uklanjanje mekanih zubnih naslaga. Pjeskarenje zubi idealno je za uklanjanje tamnih i žutih mrlja na zubima koje su nastale zbog konzumiranja kave, alkohola, čajeva, cigareta, vina i ostalih proizvoda.

Pravilna higijena

Redovita i pravilna oralna higijena utječe na zdravlje Vaših zubi. Uklanjanje zubnih naslaga koje se u velikoj mjeri stvaraju u ustima nužno je za sprječavanje nastanka i razvoja karijesa. Iako je pojava mikroorganizama u ustima uobičajena te iako su oni potrebni za održavanje ravnoteže bakterijske flore usne šupljine i imunološkog sustava, njihovo štetno djelovanje počinje kada se razmnožavajući stvaraju kiseline koje štete zubnoj caklini.

S obzirom na to da zubni kamenac sadrži upravo veliku količinu bakterija koje, proizvodeći kiselinu, uništavaju strukturu zubne cakline, time se pogoduje i razvoju karijesa. Nakon nekog vremena može doći i do upale zubnog mesa koje će nateći i postati crveno te bolno na dodir. Neliječena se upala lako može odraziti na ostalim strukturama te na kostima, uzrokujući nastajanje paradentoze.

Upravo zato važno je steći naviku pravilne oralne higijene koja se odnosi na:

Pravilno pranje zubi: Odaberite onu četkicu za zube koja odgovara vašim potrebama. Držite do toga da je ona uvijek relativno nova, odnosno da je mijenjate svaka dva do tri mjeseca. Vodite računa o tome da s odabranom četkicom možete doseći sve zubne površine i najudaljenije dijelove usne šupljine.

Obavezno vlakna četkice neka budu od sintetičkih materijala jer takva omogućuju veći efekt čišćenja, a uz to ne zadržavaju toliko mikroorganizama.

Za kvalitetno održavanje higijene usta nije dovoljno samo redovito čistiti zube već je potrebno usavršiti i pravilnu tehniku. Riječ je o tome da se vlakna četkice trebaju postaviti pod uglom od 45 stupnjeva tako da se dio vlakana nalazi na desnima, a druga polovica na zubu.

Glavu četkice lagano pokrećite kružno ili u horizontalnom pravcu: Dobro očistite zube i s unutrašnje strane.

Korištenje interdentalne četkice: za teže dostupna mjesta preporučujemo da koristite interdentalne četkice. Interdentalne četkice prikladne su kod osoba koje nose ortodontske aparatiće ili fiksne nadomjestke.

Korištenje zubnog konca: Zubni konac je potrebno koristiti najmanje jednom dnevno, no u slučaju češćeg zapadanja hrane među zubima koristite ga više puta dnevno. Zubni konac koristi se na način da 30 – ak cm omotate oko srednjih prstiju obje ruke te ga prihvatite kažiprstom i palcem, no ostavite slobodno 3 do 5 cm.

Palcem usmjeravate konac između gornjih zuba, a kažiprstom između donjih. Konac nježno uvodite u međuzubni prostor, omotajte ga oko zuba i lagano povlačite gore – dolje. Kod čišćenja zubi zubnim koncem vodite računa o tome da više puta prelazite obje zubne površine, no isključivo s čistim dijelom konca.

Korištenje tekućine za ispiranje usta: pored redovitog pranja i čišćenja zubi, za najučinkovitiju zaštitu od karijesa preporučujemo vam da koristite tekućinu za ispiranje usne šupljine. Redovito ispiranje usta ovakvom tekućinom uništava štetne bakterije koje mogu izazvati plak, upalu desni i zubni karijes.

Prehrana: osim redovitog održavanja oralne higijene, vaša prehrana također utječe na bolesti zuba. Poznato je da šećer najveći utjecaj ima na taloženje plaka koji poput ljepljivog sloja obavija zube. Ispod tog sloja dolazi do taloženja kiselina koje uništavaju zubnu caklinu te uzrokuju karijes, dok bakterijski metabolički procesi također sudjeluju u uništavanju zubi jer proizvode otrove koji najviše napadaju desni.

Poliranjem zubi postižu se glatki i blistavi zubi te se uklanjaju tvrdokorne naslage i nečistoće. Najvažnije, nakon samo jednog tretmana poliranja zubi u budućnosti će se sve manje nakupljati nečistoće na vašim zubima.

Bijeli zubi znak su zdravlja i odraz Vašeg zadovoljstva. Osim toga, zasigurno će pridonijeti Vašem samopouzdanju!

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)