Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Popravak zuba

10 velj, 2017

Karijes je veoma raširena „bolest“ zubnih tkiva. On nastaje iz više razloga uslijed djelovanja nekoliko čimbenika. Do nastanka karijesa dolazi zbog razloga koji su vezani uz kvalitetu zubi i sline pacijenta, zbog djelovanja mikroorganizama, utjecaja okoline i vremenskog tijeka. Karijesa se razvija zbog postojanja dentobakterijskog plaka, odnosno naslaga mikroorganizama koji čvrsto prianjaju uz površinu zuba. Karijes, kao najraširenija bakterijska bolest koja se javlja kod ljudi, može uništiti strukturu zubi i smanjiti njihovu kvalitetu pritom uzrokujući jaku bol. Iz tih su razloga važne i neophodne redovite kontrole kod stomatologa kako bi se razvoj i nastajanje karijesa otkrilo na vrijeme, u ranoj fazi. Prilikom popravka zubi stomatolog će odstraniti karijesne lezije, no ostat će rupa u zubu koju treba ispuniti plombom, odnosno zubnim ispunom.

Rana dijagnostika karijesa uz brzi popravak zuba od najvažnijeg je značaja jer se na taj način zaustavlja širenje karijesa i njegov štetni utjecaj. Pacijenti uglavnom dolaze stomatologu onda kada je bol koju uzrokuje karijes nesnosna i kada je karijes uznapredovao do te mjere da se prilikom njegova odstranjivanja može otvoriti zubna pulpa, odnosno splet krvnih žila i živaca smještenih u središtu zuba. Važno je naglasiti da karijes ne uzrokuje odmah bol u zubu, na caklini, već tek onda kada prođe u dentin. Početni stadij karijesa pacijent ne osjeća te se ne javljaju nikakvi simptomi boli koji će ukazivati da nešto nije u redu. Jedino može doći do promjene boje zuba; mogu se javiti crne ili smeđe točkice na zubu. Ako se nađete u ovakvoj situaciji i još niste posjetili stomatologa, karijes će napredovati i u njegovoj kasnijoj fazi uzrokovat će osjetljivost zuba na zagriz ili na hladno. Zatim, na zubu može nastati udubljenje.

Ako ni onda ne reagirate i ne javite se stomatologu, dolazi do sljedeće faze kada se javlja ne samo bol na hladno već i na toplo i u tom je slučaju karijes zahvatio i zubnu pulpu. U „slabijim“ slučajevima napredovanja karijesa dolazi do prirodne obrane zuba od njegova širenja. Riječ je o tome da stanice pulpe reagiraju na karijes u dentinu tako da odlažu nove količine dentina i minerala u kanaliće koji će se suziti i zatvoriti. Ova reakcija predstavlja, dakle, obrambeni mehanizam zuba od napredovanja karijesa. Postoji mogućnost da ona nekad u potpunosti zaustavi širenje karijesa; to će se dogoditi onda kada su bakterije slabo aktivne u proizvodnji kiseline, a obrambeni mehanizam zuba iznimno izražen. U teoriji, zub zahvaćen ovakvim zaustavljenim karijesom ne zahtijeva liječenje. No u 90 % slučajeva obrambeni mehanizam zuba nije toliko jak, stoga je potrebno popraviti zub odstranjivanjem karijesa, ispunjavanjem zubnih šupljina zubnim ispunima, a u nekim slučajevima potrebno je i očistiti kanaliće.

Zubni ispuni mogu biti bijeli kompozitni ispuni ili crni amalgamski ispuni, koji se danas rijetko kada koriste, no ipak su još uvijek prisutno u stomatologiji. Kompozitni materijali izrađuju se uz pomoć vrhunske CAM – CAD tehnologije. Iako su i crni i bijeli ispuni jednako kvalitetni i učinkoviti, u nekim slučajevima bolje su bijele plombe od kompozitnog materijala ili keramičkog umetka jer su otpornije na žvakanje i zagriz.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)