Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Zubna protetika

10 sij, 2017

Zubna protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba, estetskom korekcijom postojećih zuba te poboljšavanjem funkcije zuba. Zahvaljujući napretku tehnologije stomatolozi poznaju različite načine na koje se mogu izraditi zubni nadomjesci i prema potrebi ih prilagoditi svakom pacijentu. Zubna protetika dijeli se na fiksnu i na mobilnu protetiku. Fiksna protetika odnosi se na stomatološke radove koji se fiksiraju u ustima te se ne vade, točnije riječ je o trajnom fiksiranju protetike na implantate ili na prirodne zube. U fiksnu protetiku ubrajaju se mostovi, krunice te proteze koje su postavljene na zubne implantate. Krunice su, dakle, fiksni nadomjesci koji se postavljaju na prirodne zube. Krunicama se može nadomjestiti jako oštećeni zub ili se može pridonijeti boljem estetskom izgledu zuba. Prilikom stavljanja krunice stomatolog najprije mora izbrusiti zub koji se nadograđuje kako bi ga prilagodio za kvalitetno postavljanje krunice. Krunice se izrađuju od kvalitetnih materijala, a kada se postave na zub, definiraju željeni oblik istovremeno dajući prirodan osmijeh. Postoje krunice od metal – keramike, titan – keramike ili se za njihovu izradu koristi cirkon. Cirkon je biokompatibilan i čvrst materijal i idealno je rješenje kada pacijenti ne žele metalne restauracije, već teže prirodnom izgledu zuba. Metal – keramika danas je sve rjeđe u upotrebi, a glavni je razlog to što metalna jezgra utječe na pojavu „crnog ruba“ u slučaju ako se desni povuku. Ta činjenica smanjuje estetsku vrijednost zubnog nadomjestka. Titan – keramičke krunice su udobne, čvrste te su neutralnog okusa. Konstrukcija je sive boje, a kao materijal ne izaziva alergijske reakcije. Zubni mostovi su protetski nadomjesci koji služe za nadomještanje jednog ili više zuba. Mostovi povezuju prekinute zubne nizove te ponovno stvaraju jednu cjelinu. Korištenjem zubnih mostova vraća se funkcionalnost i estetski izgled vaših zubi. Stomatolozi koriste zubni most isključivo u kombinaciji s implantatima ili upotrebom keramičkih krunica.
Ljuskice za zube estetski su nadomjestci kojima se ispravljaju estetske nepravilnosti zubi poput oblika, boje, položaja i sl. Pomoću ljuskica mogu se, dakle, zatvoriti postojeći prostor među zubima ili nadoknaditi odlomljeni rub.
Mobilni protetski radovi su oni radovi koje pacijenti mogu samostalno izvaditi iz usta. Mobilna zubna protetika odnosi se na mobilne parcijalne ili totalne proteze te proteze na implantatima. Parcijalne proteze su proteze na kojima su izrađeni točno određeni zubi koji nedostaju pacijentu. Parcijalna se proteza tada umeće među postojeće zube. Totalne proteze protetski su nadomjesci koji se koriste u slučaju potpune bezubosti, a na njima se nalazi cjelokupno zubalo. Ovakve mobilne proteze primjenjuju se kod onih pacijenata kod kojih je izražen veliki gubitak zubne kosti zbog čega u nju nije moguće ugraditi zubne implantate. Tijekom procesa izrade totalne proteze pacijent dobije privremene zube.
Mobilni protetski radovi su pristupačni te su jednostavni za izraditi. Parcijalna proteza može u potpunosti biti izrađena od akrilata, no uglavnom se preporučuje metalni kostur. Na njega se kasnije umeće umjetno tkivo i zubi. Danas parcijalne proteze mogu biti izrađene s kvačicama u boji zuba. Ugodnije su za nošenje, a prijašnje metalne kvačice koje pričvršćuju protezu zamijenjene su elastičnim kvačicama. Zubne proteze na implantatima pričvršćuju se na zubne implantate koji se ugrađuju u čeljust, a na njih se stavljaju posebna sidrišta koja osiguravaju i drže samu protezu.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)