Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Zubne krunice

8 kol, 2016

Zubne krunice koriste se kao zamjena za zube koji su oštećeni, nepravilnog oblika i boje ili za zube koji nedostaju. One su ujedno i preventivna mjera kojom se zubi zaštićuju od fraktura i brojnih drugih oštećenja. Drugim riječima, omogućavaju stabilnost i zaštitu zubi. Kada je riječ o estetskom kriteriju, zubne krunice oponašaju izgled prirodnih zubi, pa je mnogima uz njih vraćen blistavo bijeli osmijeh.

Zubne krunice izrađuju iskusni stručnjaci u profesionalnom zubnom laboratoriju, a koji brinu o izvornom obliku oštećenog zuba. Danas postoje i različiti materijali od kojih se krunice izrađuju, a uglavnom je riječ o kombinaciji metala i keramike. Takve su zubne krunice rađene od središnje metalne jezgre koja omogućuje izvrsnu funkcionalnost, a keramika koja prekriva metalnu jezgru daje posebnu bjelinu zubi.

U slučaju značajnijeg propadanja prirodnog zuba uslijed karijesa ili ostalih velikih oštećenja zubi koja je potrebno zaštititi, zubne krunice prva su preporuka. Osim što vraćaju normalnu kvalitetu življenja, to jest normalno govorenje, žvakanje i konzumiranje željene vrste hrane, one svakoj osobi podižu samopouzdanje koje je ostalo potisnuto nakon oštećenja zubi te omogućuju nesmetano smijanje i druženje s najmilijima.

Vrste zubnih krunica

Metal-keramičke zubne krunice

U stomatološkoj protetici, metal-keramičke zubne krunice postale su standard zbog visoke čvrstoće i dugotrajnosti te zadovoljavajuće funkcije i estetike. Kao što smo već spomenuli, baza ove vrste krunice rađena je od metalne jezgre prekrivene keramikom. Metali koji se koriste za izradu uglavnom su zlatne legure, titanske legure ili legure s osnovom čelika kao što je krom ili nikal. Prednost metal-keramičkih krunica je velika čvrstoća metala koji u podlozi daje sigurnost svakom pacijentu.

Potpuno keramičke zubne krunice

Potpuno keramičke zubne krunice predstavljaju najprihvatljivije rješenje za osobe kojima je estetika najvažniji kriterij te za savršenu estetiku najuočljivih, prednjih zubi. Naime, one svojom izrazito bijelom bojom dočaravaju sva vizualna svojstva prirodnih zubi. S obzirom na to da ove krunice ne sadrže metal, do obojenosti ruba zubnog mesa nije moguće doći. Jedini nedostatak potpuno keramičkih zubnih krunica jest složena izrada zbog vrlo opsežne preparacije zuba, a koje zahtijevaju anatomske osobine zubi.

Cirkon-keramičke krunice

Cirkon oksidna keramika poznata je po svojoj vrlo visokoj čvrstoći, stabilnosti, biokompatibilnosti i izvrsnoj estetici, a cirkon je najnoviji visokokvalitetni materijal koji se koristi u izradi krunica. Za razliku od metal-keramičkih krunica, cirkonska podloga ispod keramike je bijele boje pa ne može doći do prosijavanja metala kroz zubno meso ili obojenosti ruba zubnog mesa. Kako se cirkon-keramičke krunice izrađuju precizno, čišćenje je olakšano, a i smanjen je rizik od iritacije zubnog mesa.

Kako se stavljaju zubne krunice i kako ih održavati?

Prije samog ugrađivanja zubnih krunica, potrebno je obaviti detaljan stomatološki pregled te ustanoviti jeste li pravi kandidat za postavljanje krunica i koja vrsta krunica će vama najbolje odgovarati. Nakon obavljenih pretraga, vaš će stomatolog odstraniti sav karijes sa zuba i oblikovati ga tako da krunica pravilno sjedne. Zatim stomatolog uzima vaše otiske zuba i okolnog tkiva koji se šalju na izradu u zubni laboratorij. Nakon toga, krunica se postavlja na zub i postupak je završen.

U prvom tjednu nakon postavljanja krunica, nije preporučljivo jesti tvrdu i ljepljivu hranu, piti alkohol i pušiti. Osim redovitih posjeta stomatologu, nepohodna je i pravilna higijena usne šupljine. Naime, zube je potrebno četkati i čistiti zubnim koncem dva puta dnevno kako biste održali kvalitetu i dugotrajnost zubnih krunica. Poželjno je i nabaviti interdentalnu četkicu koja vam omogućuje čišćenje područja oko krunica od plaka, a koji uzrokuje karijes i parodontne bolesti.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)