Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Zubne proteze

10 lis, 2016

Gubitak prirodnih zubi nastaje zbog brojnih razloga kao što su propadanje zubi, ozljede, bolest zubi, starost te brojni drugi oralni problemi. Najbolje rješenje za nedostatak prirodnih zubi zasigurno su zubne proteze već dugi niz godina, a koje su mnogima vratile normalnu funkcionalnost usne šupljine, odnosno normalnu funkciju žvakanja hrane, normalnu verbalnu komunikaciju te ono što je mnogima najvažnije, blistavi i samouvjereni osmijeh.

Zubna proteza je umjetni nadomjestak za zube koji nedostaju i tkiva povezanih s tim zubima, a izrađuje se od posebnih plastika, akrila i smole, keramike te ponekad i lakog metala. Zubne proteze u potpunosti oponašaju izgled i funkcioniranje prirodnih zubi, a moglo bi se reći da su one i otpornije, snažnije i izdržljivije od prirodnih zubi. Zubne proteze proizvode se u stručnim stomatološkim laboratorijima zahvaljujući specijaliziranim zubnim tehničarima.

Koje vrste zubnih proteza postoje?

Potpune zubne proteze

Potpune zubne proteze zamijenjuju sve zube te predstavljaju najefikasniju i najdugotrajniju metodu nadomještanja zubi koji nedostaju. One se mogu podijeliti na imedijatne ili trajne potpune zubne proteze. Imedijatna proteza je potpuna ili djelomična proteza koja se stavlja odmah nakon uklanjanja prirodnih zubi, a trajna zubna proteza se postavlja oko osam do dvanaest tjedana nakon uklanjanja prirodnih zubi.

Djelomične zubne proteze

Djelomične zubne proteze koriste se u slučaju kada je nemoguće izraditi most ili ugraditi zubne implantate te kada pacijentu nedostaje nekoliko zubi. Drugim riječima, ova se vrsta zubne proteze koristi za nadoknađivanje više zuba. Djelomične zubne proteze također pomažu u poravnanju preostalih zuba te spriječavaju njihovo pomicanje.

Mobilne zubne proteze

Mobilne zubne proteze koriste se kod osoba koje boluju od potpune ili djelomične krezubosti, a naziv mobilna proteza dobila je zbog toga što ju pacijent može skinuti kada god poželi. Mobilne zubne proteze uglavnom koriste osobe koje ne žele stalno nositi protezu.

Kako se zubne proteze postavljaju i kako se priviknuti na njih?

Vađenje ili ispadanje prirodnih zubi brojnim pacijentima predstavlja teško i bolno iskustvo, a stavljanje zubne proteze često im može dodatno spustiti samopouzdanje. No, mjesta za strah i tugu ne bi trebalo biti jer zubne proteze stavljaju milijuni ljudi svake godine te bi se svatko trebao usredotočiti na pozitivnu stranu dobivanja proteze. Naime, nakon stavljanja zubne proteze ponovno ćete moći jesti hranu koju volite, široko se nasmijati, samouvjereno pričati te dobiti potpuno nove, bijele i lijepe zube.

Nakon što se odlučite i shvatite da je zubna proteza najbolje rješenje za vas, slijedi detaljan stomatološki pregled usne šupljine te potvrda stomatologa da je proteza jedino i najsigurnije rješenje. Nakon toga će se izrađivati otisak vaše čeljusti kojim će stomatolog dobiti točni prikaz vaše usne šupljine po kojoj će izraditi zubnu protezu. Kao što u kupovini birate boju i veličinu odjeće koju želite kupiti, tako i u ovom slučaju uz pomoć stomatologa možete izabrati veličinu, oblik i boju zubi koji će vama idealno pristajati.

Nakon stavljanja zubne proteze, potrebno je neko vrijeme da se usna šupljina privikne na novo, strano tijelo. Naime, neugodan i neobičan osjećaj u ustima sasvim je normalna pojava, a trajanje takvog osjećaja ovisi od svake individue. Neki pacijenti će početi govoriti i jesti u roku od nekoliko sati nakon postavljanja zubne proteze, dok neki pacijenti mogu osjećati nelagodu u prvih nekoliko dana. Također, neki pacijenti mogu imati povećani protok sline, no i to se povlači u roku od nekoliko dana od postavljanja.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)