Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Zubni implantati – Nevidljivi oslonac za Vaše nove zube (prvi dio)

15 tra, 2016

DENTECH se potrudio sabrati sva najčešće postavljana pitanja na jedno mjesto te kronološki odgovara na njih. Udobno se smjestite i predstavljanje najosnovnijih podataka o implantatima može početi!

Za početak: Što je po definiciji zubni implantat?

To je biološki kompatibilan titanski vijak koji se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu gdje bi trebao biti zub. Točnije, on je zamjena za korijen zuba koji nedostaje na svom anatomskom mjestu. Implantat služi kao baza na koju se nadograđuju suprastrukture u vidu zubnih proteza, mostova i krunica. Ugradnjom zubnih implatata nadoknađuju se izgubljeni zubi, ali i čuvaju se susjedni zdravi zubi koji se ovakvim pristupom ne trebaju brusiti (kao što se treba raditi u slučaju izrade mosta). Stoga je zubni implantat estetski i funkcionalno najbolje rješenje. Ukoliko je Vaša čeljust u potpunosti bezuba, ugradnjom implantata izbjegavate potrebu nošenja potpune proteze u njenom standardnom načinu nošenju, već si omogućujete viši nivo stabilizacije u implantoprotetskom rješenju Vaše bezubosti. Više o tome čitajte u nastavku.

Koje su osnovne karakteristike zubnog implantata?

Konusnog je oblika, a kao što smo već prethodno rekli, biokompatibilan je. To znači da ga tijelo ne odbija i ne izaziva reakciju antigen-antitijelo. Zubni implantat ostaje nepromijenjen u tkivu čeljusti što govori u prilog njegovoj biokemijskoj indiferentnosti. Izrađuje se od titana ili cirkonija.

Zašto je titanski implantat bolji od cirkonijskog?

Titan se bolje inkorporira u kost odnosno ima bolju oseointegraciju, za razliku od cirkonija. Oseointegracija se odnosi na spoj površine implantata s kosti. U kontaktu s titanom, omogućuje se stvaranje koštanih stanica oko ugrađenog implantata. Taj proces inkorporiranja traje od (2) 3 do 6 mjeseci i preduvjet je za stabilnost implantata, a u konačnici i za njegovu trajnost. Titan je biokompatibilniji i čvršći. Idealno imitira korijen zuba kojeg mijenja u čeljusti.

Može li se dogoditi neuspjeh odnosno odbacivanje zubnog implantata? Ako se to dogodi: Što dalje?

Odbacivanje implantata zbog alergije na titan je izuzetno rijetko, a mogućnost je prisutna u manje od 1% slučajeva. Odbacivanje se događa i kad se implantat ne poveže s kosti uslijed infekcije ili stvaranja svojevrsne mekotkivne (fibrozne) kapsule. Takav će se ukloniti, ranu će prirodno zarasti u određenom vremenskom periodu, tkivo će se oporaviti i potom ne postoji nikakva zapreka da se implantat ponovno ugradi čime će se pokušati ponovno vezati za kost.

“Zubni implantati su još u fazi istraživanja”: Neistina!

Zubni implantati imaju povijest svoje upotrebe, baš kao i statistiku uspješnosti svoje primjene. Ugradnja implantata je, kao postupak, izrazito dobro istražena i jedan je od najkorisnijih postupaka kojim se prirodno nadoknađuje s umjetnim. Sve je dokazano i znanstvenim istraživanjima. Jedno je istraživanje, a drugo je nadogradnja znanja o materijalima, novostima na tržištu, usavršavanje postupka ugradnje i napredovanje postupka. Naš je savjet da ne nasjedajte na priče iz neprovjerenih izvora.

Spomenut je neuspjeh postupka ugradnje zubnog implantata. Što je s uspješnošću i trajnošću zubnog implantata?

Ugradnja implantata, u svojoj prosječnoj uspješnosti, iznosi do 98%. Zubni implantati mogu trajati doživotno, ukoliko se zubni implantat pravilno ugradi, redovito kontrolira na pregledima, profesionalno čisti uz pravilnu i kvalitetnu oralnu higijenu pacijenta. Što tiče ovoga “doživotno”, to nitko ne može reći sa stopostotnom sigurnošću. Naime, postoje mnogi faktori koji utječu na trajnost implantata, a nalaze se izvan odgovornosti doktora dentalne medicine. Riječ je o genetici, pravilnoj oralnoj higijeni, prehrambenim navikama, kao i životnim navikama. Također, ako pacijent nema većih općih poremećaja, implantati će trajati doživotno. Jednom kad se implantat uspješno veže za kost i postane funkcionalan, trebao bi trajati, uz adekvatnu higijenu, dugi niz godina.

Zubni implantat nikad nema samostalnu funkciju i ulogu u zubnom nizu. Na njega se stavlja protetski nadomjestak koji čini njegovu suprastrukturu (dio smješten poviše kosti) koja zamjenjuje prirodnu krunu zuba, baš kao što implantat-vijak imitira korijen izgubljenog prirodnog zuba.

Kako zubni implantati utječu na kvalitetu i promjenu života?

Zubni implantati, zajedno s protetskim nadomjestkom, izgledaju i funkcioniraju kao da imate nove, prirodne zube. Riječ je subjektivnom osjećaju glavnine pacijenata. Moći ćete sve uredno i jesti, i piti. Osim funkcionalnosti na koju se možete osloniti, novi rad u Vašim ustima će vam priuštiti višu razinu samopouzdanja, kao i promjenu raspoloženja- na bolje!

Kirurški postupak ugradnje implantata- boli?

Ne boli. Riječ je o potpuno bezbolnom postupku koji se provodi pod djelovanjem lokalne anestezije. U trenutku kad otpočne djelovanje anestezije, osjet boli ne bi trebao biti prisutan.

Tko su kandidati za ugradnju implantata? Kako teče postupak pred ugradnju implantata?

Svi pacijenti kojima nedostaje jedan (ili više) zub(i), mogu biti kandidati za ugradnju zubnih implantata. Ugradnja zubnog implantata je dobar izbor za pacijente koji su zub izgubili zbog indikacije vađenja, parodontne bolesti, ozljede ili nekog drugog razloga. Relativnu kontraindikaciju za ugradnju zubnog implantata predstavljaju uznapredovale sustavne bolesti (primjerice dijabetes). Bitno je dotaknuti se teme “starijih” pacijenata i navike pušenja u kontekstu indikacija za ugradnju zubnog implantata i kandidata za isto.

Što se tiče starosti, u toj priči je najbitniji zdravstveni status. Ako je pacijent dovoljno zdrav da mu se može izvaditi zub odnosno zubi, onda je zasigurno i spreman kao kandidat za ugradnju zubnog implantata odnosno zubnih implantata. Ne zaboravite da će doktor dentalne medicine imati uvid kako u vašu dentalnu anamnezu, tako i medicinsku, čime će argumentirano moći reći pacijentu je li kandidat ili ne.

Pušenje?

Ono što je bitno za naglastiti u kontekstu pušenja je sljedeće: Kod pušača postoji povećan rizik od razvijanja komplikacija što se posebice događa tijekom postupka presađivanja umjetne kosti.

Ono što je prije kirurškog zahvata ugradnje potrebno obaviti je konzultacija i pregled. Tada će se točno procijeniti situacija Vašeg zubnog statusa (i cjelokupnog statusa usne šupljine), a uzet će se i medicinska anamneza. Osim pregleda zubi, pregledat će se pomoću RTG snimke i CBCT prikaza struktura i količina preostale čeljusne kosti. Ono što se zatim planira je individualni pristup svakom implantološkom pacijentu prema njegovoj jedinstvenoj situaciji.

Upravo u trenutku procjene strukture i količine kosti mogu se zapaziti određene anatomske prepreke. Predstavljaju li one problem?

Ukoliko postoje određene anatomske prepreke u vidu nedostatne kosti, to ne predstavlja kontraindikaciju za ugradnju zubnog implantata. Pacijentima je moguće ugraditi umjetnu kost u slučajevima kada postoji nedostatak kosti na mjestu gdje se treba ugraditi zubni implantat.

Razlozi nedostatka kosti mogu biti raznoliki, a uglavnom je riječ o davnom gubitku zuba gdje se nije pravodobno nedostatak zuba protetski sanirao. Uz dugotrajnu bezubost, razlozi su i traumatsko vađenje zuba, i nošenje neadekvatnih mobilnih protetskih nadomjestaka. To predstavlja samo trenutnu nemogućnost ugradnje zubnog implantata.

Kost se resorbirala i nije imala nikakav impuls za ponovno formiranje. Umjetna kost gotovo potpuno zamijeni prirodnu i to u vremenskom periodu od šest mjeseci. Kirurškim tehnikama vođene regeneracije kosti uspješno se nadoknađuje potreban volumen kosti za ugradnju zubnog implantata. Takvim postupkom dobivamo povećanje alveolarnog (čeljusnog) grebena i pogodan koštani volumen. Za takvo povećanje volumena se koriste umjetni materijali, a veće rekonstrukcije zahtjevaju koštani presadak samog pacijenta u kombinaciji sa spomenutim umjetnim materijalima.

Zašto Dentech – Dentalna klinika

Dentalnu kliniku Dentech čine stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u svim granama stomatologije. Smješteni smo u srcu Dalmacije – Splitu i s veseljem pomažemo pacijentima iz svih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta.

Nedavno pregledano:

Pročitajte još…

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Poštovani pacijenti, ovim putem vas obaviještavamo o prilagođenom radnom vremenu u mjesecu...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)