Slušamo vaše želje i potrebe

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

English       German       Italian

dentech-logo2-1024x395

Vađenje korijena zuba

Rutinski i bezbolan zahvat vađenja korijena zuba

“Vađenje preostalog korijena zuba, kao i samo vađenje zuba, rutinska je operacija. Tek je minimalni rizik od komplikacija, a nuspojava obično nema.”

S našim pacijentima uvijek i rado dijelimo naše stručne savjete i želimo ih educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i higijeni, kao i mogućnostima koje nam danas moderna stomatologija nudi.

adjenje-korijena-zuba-stomatoloska-stolica-mob

Kada i zašto vadimo korijen zuba?

Korijen zuba može se izvaditi u našoj stomatološkoj ordinaciji, međutim, postoje slučajevi kada je stomatologu otežano vađenje korijena zuba te se zbog toga pacijent upućuje isključivo oralnom kirurgu. Korijen zuba služi kao sidro te drži zub čvrsto na mjestu.

Korijen je ugrađen u kost zuba i predstavlja njegov većinski dio. S obzirom na njegovu funkciju, može biti teško izvaditi korijen zuba onda kada je kruna zuba slomljena. Budući da korijen zuba može uzrokovati bol i razvoj infekcije, potrebno je brzo djelovati kako bi se izbjegle neželjene komplikacije.

Kod vađenja korijena, kliještima i polugama koje se upotrebljavaju u stomatologiji korijen se pokuša odstraniti, a ako to nije moguće tim tzv. klasičnim načinom, izvodi se kirurški rez u području sluznice čeljusti da bi se pokazala kost koja okružuje zaostali korijen. Kad se odstrani dovoljno kosti oko korijena, on postane mobilan te se lako izvadi kliještima. Nakon ekstrakcije, sluznica čeljusti zašije se kirurškim koncem.

Vađenje zuba - je li neophodno?

Vađenje korijena zuba čest je oralno–kirurški zahvat. Iako je cilj suvremene stomatologije sačuvati svaki zub, ponekad je ekstrakcija zuba i korijena zuba ipak neophodna. Zahvat se izvodi se uz primjenu lokalne anestezije te je u potpunosti bezbolan.

Prije dogovaranja termina za vađenje korijena zuba, obavezno recite svom kirurgu koje lijekove koristite. Isto tako, obavijestite ga u slučaju da patite od dijabetesa, bolesti jetre, štitnjače ili bubrega, oslabljenog imunološkog sustava i sl.

KARIJES | OŠTEĆENJA | TRAUME

Vađenje korijena zuba
kome se preporučuje ovaj zahvat?

Operativni zahvat uklanjanja korijena zuba preporučujemo pacijentima kojima zub propada zbog karijesa koji se nije na vrijeme liječio. Zna se dogoditi da se i nakon uobičajenog postupka vađenja zuba zub ne izvadi u potpunosti, njegov korijen ostaje u kosti, pa se vade njegovi pojedini dijelovi.

Vađenje korijena zuba neizbježno je i za one pacijente kod kojih je kruna zuba daleko ispod linije desni.

zubne-krunice-postavljanje

Kod pacijenta koji imaju zakrivljeni korijen također nije moguće ukloniti cijeli zub običnim postupkom.

Pojedinci koji su pretrpjeli ozljedu usta i zuba, nekakvu traumu, također su idealni kandidati, osobito ako je rendgen pokazao da je korijen zuba u dijelovima.

PREPORUKE | SAVJETI

Nakon vađenja korijena zuba…

ciscenje-zubnog-kamenca-dentech

S obzirom na to da se postupak obavlja pod anestezijom, bezbolan je, no postoji rizik od krvarenja i infekcije. U tim se slučajevima pacijentima daju antibiotici koji sprječavaju razvoj apscesa.
Kao i kod običnog vađenja zuba, predlažemo vam da:

  • Ne dirajte ranu.
  • Ne četkajte područje rane 24h nakon zahvata
  • Ne pušite kroz 24h nakon vađenja.
  • Ne ispirite rane 24h nakon zahvata.

Jedite normalno, ali izbjegavajte vruću hranu. Preporučujemo vam hladna pića, sladoled ili jogurt, kao i mekšu (kašastu) hrana. Ako primijetite nešto neuobičajeno, smjesta nam se javite!

Trebate izvaditi korijen zuba?

Javite nam se!

U stomatološkoj ordinaciji Dentech čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi stomatolozi.

Zatražite besplatne konzultacije i upoznajte naš tim!
Pozovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost